Najnovije

Evo šta je Pens poručio liderima Zapadnog Balkana!

U osvrtu na posetu potpredsednika SAD Majk Pensa Podgorici, Glas Amerike ističe poruku liderima sedam balkanskih država da pripadaju generaciji novih lidera.

Majk Pens (Foto: Sinhua)

Pens im je proučio i da treba da iskoriste momenat.
"Amerika na prvom mestu ne znači da Amerika treba da bude sama, zajedno smo jači nego što ćemo odvojeni ikada biti. Tokom posete Poljskoj prošlog meseca predsednik Tramp je izazvao sve saveznike i partnere i u Evropi i sve koji neguju slobodu da, prema njegovim rečima, obnove posvećnost kako bi se suočili sa izazovima koje delimo. Ta posvećenost počinje od vas i akcija koje vi kao lideri regiona preduzimate. Ovo je vrieme velikih prilika za svaku od vaših država", citirao je radio Pensa. 
On je istakao da su sve države Zapadnog Balkana nedavno "održale slobodne i fer izbore sa učešćem svih političkih stranaka i sa rezultatom koji je bio odraz volje naroda" i naveo da je to "istorijsko dostignuće" na kome su i on i Tramp čestitali. 
"Pripadate novoj generaciji balkanskih lidera i ovog istorijskog momenta za napredak na Balkanu, iskoristite ga. Imate priliku da smirite žalosti iz prošlih vremena i spojite ljude različitog porekla i različitih verovanja u potrazi za opštim dobrom", poručio je Pens. 
Radio ističe da je posebno interesantan bio nastup srpske premijerke Ane , koja je naglasila da je regionalna saradnja jedan od prioriteta Srbije, kao i da je Srbija u posljednje tri godine napravila velike pomake u smislu ekonomske stabilnosti, fiskalne konsolidacije, smanjenja javnog duga i smanjenja nezaposlenosti. 
Mediji su primetili da potpredsednik Pens nije pomenuo ulogu Albanije u regionu, a čudno je bilo i to što premijera Albanije Edi Rame nije bilo na zajedničkoj fotografiji na završetku Samita. Navodi se da je neko objasnio da je razlog za to njegov stajling, odnosno činjenica da je ponovo na jedan važan skup došao u patikama. 
Glas Amerike je ocenio da se, što se domaćina tiče, potvrdilo da Crna Gora ima snažnu podršku SAD i primetio da se Pens tokom dvodnevne posete Crnoj Gori nije sastao sa predsednikom Demokratske partije socijalista Milom Đukanovićem i čelnicima Demokratskog fronta, dok je u razgovoru sa liderima građanske opozicije pozvao na povratak u parlament. Pogledajte OVDE pakleni plan HDZ-a za sledeće predsedničke izbore u Hrvatskoj. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pogledajte kako je izgledao Pensov dolazak u Podgoricu:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA