Najnovije

POCRKAĆEMO: Nemilosrdni “Lucifer” odneo dva života

Nemilosrdni talas vrućine koji je zahvatio delove Evrope izazivajući danima rekordno visoke temperature odneo je najmanje dva života i naveo vlasti više zemalja da izdaju upozorenja, izveštava američka agencija AP koja ocenjuje da nije ni čudo što je ovaj toplotni talas nazvan "Lucifer".

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

U izjavi za AP, agent za nekretnine iz Beograda Saša Jovanović opisuje vrućinu: "Ovo je jednostavno previše. Ponekad mi se čini kao da ne mogu da dišem".
Agencija navodi da je ekstremna vrućina u Italiji, delovima Francuske i Španije, kao i na Balkanu, izazvala na desetine šumskih požara, oštetila useve, povećala potrošnju struje i vode.
Vlasti su u nekim područjima izdale ograničenja u saobraćaju i zabranila rad na otvorenom jer su temperature dostizale i 40 stepeni.
U Španiji je meteorološka služba upozorila da će temperatura u 31 od 50 provincija dostići i do 44 stepena.
U Sloveniji su, prema navodima nadležnih, početkom ove nedelje zabeležena prva "tropska noć" na visini od 1.500 metara kada je temperatura prešla 20 stepeni tokom noći, navodi AP.
Agencija navodi da su vlasti i u drugim zemljama apelovale na građane da ostanu u zatvorenom prostoru i da konzumiraju puno tečnosti, a da je Institut za javno zdravlje u Beogradu izdao uputstvo u kojem se građanima savetuje da na prozore stave mokre peškire ako nemaju klima uređaj i izbegavaju fizički napor i alkohol.
Hrvatske vlasti apelovale su na hiljade turista da budu oprezni dok putuju i na plažama, prenosi američka agencija.
Takođe, navodi da su najmanje dve osobe preminule zbog posledica vrućine - jedna u Rumuniji, a druga u Poljskoj - dok su mnogi prebačeni u bolnicu nakon što su pretrpeli toplotni udar, sunčanicu ili su imali druge zdravstvene tegobe vezane za ekstremne vremenske uslove.
Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Slobodan Sovilj kaže da se očekuje da veoma topli period u Srbiji potraje do 10. avgusta, kada će uslediti osveženje koje bi oborilo temperaturu sa 40 na oko 30 stepeni.
Pročitajte OVDE u kojoj će to zemlji biti upucan svako ko namerno pali vatru u šumi?
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Kako da preživite nesnosne vrućine?
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA