Najnovije

SAVRŠEN NA +40: Ledeni desert od lubenice

Granita od lubenice sigurno će vas rashladiti ovih dana.

Ledeni desert od lubenice (Foto: Kulinarka)

Granita je naziv za ledeni desert koji potiče iz Italije. Legenda kaže da je "prava" granita samo ona koju možete probati na Siciliji, ali u svakom delu Italije možete naći neku novu ukusnu verziju osvežavajućeg deserta.
Tako jedni smatraju da ona mora biti glatka poput sladoleda dok drugi misle da je tajna njene popularnosti u što debljim "kristalićima". Voda i šećer baza su granite, a nadograđuje se s glavnim ukusima. Najčešće su to limun, bobičasto voće, menta, kafa ili bademi.
Jedna od najpopularnijih verzija svakako je ona napravljena od lubenice. S obzirom na to da lubenica u sebi sadrži više od 90 posto vode, kod ove granite nema potrebe za dodavanjem vode.

Potrebno je:

1 kilogram lubenice
sok od 2 limete
4 supene kašike šećera

Priprema:

Izvadite koštice iz lubenice i narežite je na manje komade. Iscedite sok od limete. Stavite lubenicu, sok od limete i šećer u blender pa sve dobro izblendajte dok ne dobijete tečnu smesu. Isto možete napraviti i sa štapnim mikserom, a ako nemate ni to, iskoristite gnječilicu za krompir.
Ubacite smesu u dublji kalup za pečenje kolača, pokrijte plastičnom folijom i stavite u zamrzivač na tri sata. Zatim izvadite kalup iz zamrzivača, kašičicom ili viljuškicom ‘stružite’ granitu dok je ne pretvorite u male kristaliće. Servirajte u malim posudicama ili čašama po želji.
Volite rashlađene lubenice? Ako ih stavljate u frižider, pravite veliku grešku! Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Evo kako da isečete lubenicu na praktičan način
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA