Najnovije

BRNABIĆ: Srbija spremna za ulazak u EU

BEOGRAD: Stalni podsekretar Forin ofisa Sajmon Mekdonald saglasio sa premijerkom Anom Brnabić na jučerašnjem sastanku da je unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji, koji je inicirao predsednik Aleksandar Vučić, veoma važan, ističući da je samo vođenje dijaloga značajno jednako kao put Srbije ka EU.

Ana Brnabić (Foto: Jutjub)

Mekdonald je rekao da unutrašnji dijalog treba da uključi veći broj učesnika.Kako je istakao, samo vođenje dijaloga značajno je jednako kao put Srbije ka EU, jer on dovodi i do postepenog poboljšanja odnosa između Beograda i Prištine.
Mekdonald je dodao i da je u Srbiju došao kako bi preneo poruku da Velika Britanija, iako napušta EU, poštuje i podržava želju za članstvom Srbije u Uniji i da će to pokazati u Samitu Zapadnog Balkana i EU u Londonu sledeće godine.
Članstvo u EU najvažniji je spoljnopolitički cilj Srbije, smatram da ćemo biti spremni za ulazak do 2020., ali je jednako značajno kako ćemo sprovesti reforme na tom putu, poručila je premijerka Ana Brnanić.Brnabić je istakla da Srbiju do kraja godine očekuje otvaranje još tri pristupna poglavlja, i da će to još više doprineti jačanju podrške u javnosti evropskoj ideji.
"Meni su važniji rezultati reformi koje ćemo na tom putu da postignemo. Građani razmišljaju koliko je poglavlja otvoreno, ali Vlada je fokusirana na rezultate. Smatram da ćemo biti spremni za ulazak u EU do 2020. godine, ali put ka EU je važan za nas. Kada dostignete taj standard, biće to ''win-win'' situacija, i onda datum ulaska neće biti važan", rekla je Brnabić.
Ona je sagovorniku ukazala na pozitivne pokazatelje ekonomskih reformi u Srbiji sprovedenih protekle tri godine i istakla da je cilj Vlade Srbije da nastavi da sprovodi fiskalnu disciplinu i da se fokusira na mere za povećanje BDP-a.
"Cilj nam je i da reformom obrazovanja i digitalizacijom stvorimo osnovu da naša ekonomija bude vođena inovacijama, a ne investicijama. I zato moramo da se trudimo da dostignemo taj viši nivo", rekla je Brnabić.Ona je naglasila da je Srbiji neophodan sistem obrazovanja za 21. vek i da je uvođenje obavezne informatike u osnovne škole od ove godine prvi korak na tom putu.
Predsednica Vlade je dodala i da uspešan nastavak razvoja Srbije i ubrzanje privrednog rasta, kako u našoj zemlji tako i u ostatku regiona Zapadnog Balkana, neće biti moguć bez očuvanja regionalne političke stabilnosti i dobrosusedskih odnosa. 
Premijerka Srbije poručila je da će naša država nastaviti da vodi odgovornu politiku i ostati posvećena politici rešavanja svih otvorenih pitanja kroz dijalog, saopštila je vladina kancelarija za saradnju s medijima.
"Srbija se iskreno zalaže za očuvanje regionalne stabilnosti. Nijedna od naših država nema veliko tržište, i šta god da se dogodi u jednoj zemlji, uticaće na ostale u regionu. Zato moramo da napravimo jači i snažniji region", zaključila je Brnabić. "Posle potpisivanja Briselskih sporazuma, Vučićevo učešće u „Haradinajevoj vladi“ je završni čin izdaje Srba na Kosmetu". Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Tanjug
Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Brnabić: Da znamo šta su naši nacionalni ciljevi
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Balkan post