Najnovije

BANKROT SRBIJA: Šokiraće vas koju basnoslovnu sumu novca radnici potražuju od države!

Najmanje 80.000 radnika propalih društvenih preduzeća u Srbiji potražuje svoje zarade od države!

Goša (Foto: Jutjub)

Taj iznos dostigao je oko 350 miliona evra, ističu u Savezu samostalnih sindikata.
Prema podacima kojima oni raspolažu, u Srbiji je prijavljeno 82.486 radnika kojima su preduzeća ostala dužna milionske iznose. Radi se o desetinama firmi koje su nakon neuspešnih privatizacija i restrukturiranja otišle u stečaj. Među njima su i bivši zaposleni iz EI Niš, “Građevinara”, “Progresa”, IMT-a, “Niteksa” i drugih preduzeća iz Niša, Beograda, Aranđelovca, Zrenjanina, Kraljeva, Kruševca, Jagodine, Svrljiga, Užica, Apatina, Pirota...
Među njima je i oko 3.000 radnika bivših društvenih preduzeća u Pirotu, koji na osnovu izvršnih sudskih presuda očekuju od Ministarstva finansija i Vlade Srbije da im isplate zarade koje su im ostali dužni.
Predsednik Veća Saveza Samostalnih sindikata Pirota Rodoljub Ćirić kaže da je Vlada 2012. godine donela Uredbu o evidentiranju neisplaćenih potraživanja radnika društvenih preduzeća po izvršnim sudskim rešenjima a na osnovu presude Suda iz Strazbura.
- Očekujemo da država svoje uredbe koje je donela ispoštuje. Imamo presude koje su u korist radnika, a država se obavezuje da te zarade isplati. Pisali smo nedavno i predsednici Vlade Ani Brnabić, ali nismo naišli na razumevanje. Ne znamo da li će i kako Vlada ispoštovati ovu uredbu. Želimo da čujemo šta radnici misle. Za mirno sam rešavanje problema da se ne bismo žalili Ustavnom sudu ili Sudu u Strazburu. Sve to košta, a za radnike koji godinama ne primaju ni dinara to bi bio dodatni trošak. Mi smo za pregovore sa Vladom kako bi se do kraja godine definisali način i rokovi isplate zaostalih zarada - objašnjava Ćirić.
Jedan od zaposlenih, i to u pirotskom preduzeću “Lola Sarlah”, Desimir Pavlović kaže da je u toj firmi proveo četiri decenije.
- Posle 40 godina rada poslodavac mi je ostao dužan oko 22 miliona dinara. Otišao sam u penziju koja je mala i od koje ne može da se živi. Pre pet godina stečajni upravnik mi je isplatio 13.000 dinara, i to je sve - priča Pavlović.
U bivšem građevinskom preduzeću “Progres” više od 30 godina radio je Jordan Andonović, koji je bez posla 13 godina.
- Iako imam izvršno sudsko rešenje, ostali su mi dužni 17 plata. Šutnuli su nas na ulicu gole, bose i gladne.. Kad se sve izračuna sa kamatama, meni su dužni oko tri miliona dinara. Nadam se da će nam sindikat pomoći u ovoj našoj dugogodišnjoj borbi da ostvarimo svoja prava. Inače, tužićemo državu Srbiju Sudu za ljudska prava u Strazburu - navodi Andonović.
Milionska dugovanja očekuje i Đorđe Pavlović, koji je u preduzeću “Radnik” iz Pirota proveo 31 godinu.
- Na ime zaostalih zarada duguju mi više od milion dinara. Nadam se da ćemo uz pomoć Samostalnog sindikata uspeti da dobijemo te pare - kaže Pavlović.

Pritisak sindikalaca na Vladu Srbije

Predsednik Veća Saveza Samostalnih sindikata Pirota Rodoljub Ćirić naglašava da je teško sračunati koliko je radnika u Pirotu na ovaj način ostalo bez zarada.
- Prema nekim podacima o firmama koje su bile društvena preduzeća, negde oko 3.000 radnika iz Pirota potražuje neisplaćene zarade. Reč o preduzećima: „Nišavska dolina“, „Dragoš“, „Polet“, „Kartaljević“, „Angropromet“, „Termomont“, „Pobeda“, „Piroteks“, „Galanteks“, „Krznara“, „Progres“... Pre godinu dana smo formirali radnu grupu koja će sa predstavnicima ostalih gradova izvršiti pritisak na Vladu da konačno krene da isplaćuje ono što duguje - navodi Ćirić.
Pročitajte OVDE šta Dušan Vujović izabran ministra finansija godine za centralnu i istočnu Evropu, kaže za plate i penzije?
Izvor: Blic
Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Srbija: Štrajkovi radnika u Goši, Gorenju iz Valjeva i Fiatu.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Balkan post