Najnovije

RASKRINKANI: Otkriven tajni plan NATO za obuzdavanje Rusije!

Renomirani nemački list "Süddeutsche Zeitung" objavio je da je NATO razaslao zemljama-članicama konfidencijalni dokument, u kojem su pobrojane varijante reagovanja u slučaju da Rusija naruši uslove sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa.

B 2 Spirit (Foto: Jutjub)

Isti list navodi da je u tom dokumentu - sa naslovom „Šta bi bilo, ako...“ - pobrojano čak 39 mogućih načina „obuzdavanja Rusije“.
Među njima su: „intenziviranje strategije nuklearnog obuzdavanja“, instaliranje novih sistema za rano otkrivanje lansiranja raketa i pojačavanje protivpodmorničke odbrane.
Na „spisku 39“ su i: aktivnije korišćenje u Evropi američkih bombardera B-2 i B-52, podizanje operativne pripravnosti dislociranih u Evropi eskadrila bombardera koji su u stanju da nose nuklearne bombe.
List navodi da se u dokumentu naglašava da treba otpočeti pregovore sa Rusijom i da su protiv toga da SAD istupe iz sporazuma o raketama srednjeg i malog dometa i da počnu same da ih proizvode. Tvrdi da u tekstu postoji upozorenje da bi to „moglo pojačati antiamerička raspoloženja“.
Navodno se autori dokumenta izričito protive uvođenju novih sankcija protiv Moskve povodom sporazuma o raketama srednjeg i malog dometa.
Neimenovani predstavnik alijanse nije za Süddeutsche Zeitung ni demantovao ni potvrdio postojanje pominjanog dokumenta. Priznao je, međutim, da se unutar NATO vodi diskusija o (ne)poštovanju sporazuma.
Sporazum o raketama srednjeg i malog dometa - potpisan 1987. između Vašingtona i Moskve - zabranjuje obema stranama da imaju balističke rakete postavljene na kopnu i krstareće rakete dometa od 500 do 5.500 kilometara.
U Kongresu SAD postoji struja koja konstantno optužuje Rusiju da krši taj sporazum i zalaže se da SAD iz njega istupe.
Ovlašćeni čovek Bele kuće za oružje za masovno uništavanje, Kristofer Ford, izjavio je, međutim, da se Sjedinjene Države nadaju da će sporazum ostati na snazi i naglasio da žele dijalog sa Rusijom o strateškoj stabilnosti.
Pročitajte OVDE koji je to novi hir Bela kuća stopirala Donaldu Trampu?
Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pogledajte američke bombardere u akciji.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA