Najnovije

STIGLI DO IDLIBA: Žestok kontraudar Sirijske armije u Hami! DŽihadisti gube grad za gradom! (VIDEO/MAPA)

Sirijska arapska armija (SAA) pokrenula je veliku kontraofanzivu na severu pokrajine Hama i sada već nadire kroz područje koje se već godinama nalazi pod kontrolom sirijske Al Kaide i njima sličnih militantnih organizacija.

Na severu Hame (Foto: JuTjub)

Koristeći prednost stečenu visokim gubicima koje su džihadisti pretrpeli u neuspeloj ofanzivi pokrenutoj početkom ove nedelje, sirijske snage i njihovi saveznici nastavili su da prodiru prema severu. Prema optužbama koje stižu iz ruskog generalštaba, džihadističku ofanzivu inicirali su američki obaveštajci. Više o tome pročitajte OVDE.  Kontraudar započeo je jurišom dela Tigrovih snaga koji se nalazi na ovom frontu. Odbrambene linije džihadista sirijske Al Kaide (Hajat Tahrir al Šam - HTŠ) nisu dugo izdržale, pa je glavnina vojske ubrzo pojurila prema uporištima na samoj granici sa pokrajinom Idlib.
Do sada je potvrđeno da su Tigrove snage, uz snažnu podršku artiljerije i avijacije, oslobodile gradove Um Haritin i Kabibat, nakon čega je usledio i napad na grad Atšan, na samoj granici Hame sa Idlibom. Prema nezvaničnim informacijama i Atšan je oslobođen do sumraka po lokalnom vremenu, pa je tako Sirijska armija, po rvi put od početka sukoba u toj zemlji, izašla na granicu pobunjene pokrajine. Sirijska ratna avijacija već je započela dejstva i na jugu Idliba, odakle potiče snimak uništavanja jednog džihadističkog tenka: DŽihadisti u ovim borbama pružaju žestok otpor, a već je pokrenut i kontranapad na brdo Asvad, koje su Tigrovi oslobodili rano jutros. Prema navodima "pobunjeničkih" medija, već je palo nekoliko položaja SAA na brdu.

Operacija je, zvanično, pokrenuta kao odmazda zbog gore pomenutog napada, čime je prekršen dogovor o Zonama deeskalacije. Iako ciljevi kaznene operacije nisu zvanično izneti, pretpostavlja se da je SAA, ovaj put, spremna za potpuno čišćenje severa Hame od džihadističkog prisustva. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA