Najnovije

OSAM MEDALJA ZA SRBIJU U ŠPANIJI: Marko Nenezić univerzitetski šampion evrope! (FOTO)

Osvajanjem dve nove medalje u brzopoteznom šahu uspešno je završeno učešće šahovske ekipe Univerziteta u Beogradu na univerzitetskom prvenstvu Evrope održanom u španskom gradu Fuenhiroli.

Žetva medalja u Španiji (Foto: Pravda)

Ukupno dva srebra u ekipnoj konkurenciji u ubrzanom šahu, muška i ženska ekipa, onda zlato i bronza na pojedinačnim brzopoteznim turnirima i četiri medalje za pojedinačne rezultate po tablama, i to zlato, dva srebra i bronza, su ukupni bilans medalja osvojenih na ovom univerzitetskom prvenstvu. Ukupno osam!

Kao šlag na tortu došla je zlatna medalja Marka Nenezića na brzopoteznom turniru, u konkurenciji 46 igrača iz 12 država, koja je osvojena na impresivan način. Marko je loše počeo turnir, iz tri kola samo 1,5 poen. Onda je usledila neverovatna serija od šest uzastopnih pobeda i ukupno 7,5 poena na kraju. U tom pobedničkom nizu našla su se, jedan za drugim, dva favorita turnira, ruski velemajstori Pavel Ponkratov i Igor Lusij. Ja ne mogu da se setim da je neko od naših šahista u skorijoj prošlosti ili u istoriji, na jednom ovako važnom događaju napravio maksimalan rezultat protiv ruskih igrača. Oni su pobeđeni u sedmom i osmom kolu i to u veoma uzbudljivim partijama. Igralo se na sekundama ali Marko je pokazao svoj neosporni talenat, mirnoću i odlučnost kada je bilo najpotrebnije. Iskreno, malo sam se pribojavao ove partije jer mi je u glavi ostalo poslednje kolo od prethodnog dana kada smo ispustili zlatnu ekipnu medalju. Na sreću taj razvoj događaja se nije ponovio. Sigurna igra i pobeda protiv Mihaila Zaslavskog, odličnog internacionalnog majstora iz Izraela, označila je početak slavlja u našim redovima.

Kolo pre kraja ženskog turnira Adela Velikić je praktično obezbedila medalju ali su se čekali rezultati poslednjeg kola da bi se znalo kog sjaja će ona biti. Na kraju, sa 7 osvojenih poena, deoba drugog i trećeg mesta sa nekadašnjom univerzitetskom prvakinjom sveta Klaudiom Kulon ali ipak bronzana medalja zbog nesrećnog poraza u međusobnom duelu. Adela je u toj partiji imala figuru više ali je u cajtnotu previdela mat. Za utehu što medalja nije sjajnija stoji da je Adela pobedila pobednicu turnira Dariju Vojt iz Rusije.

Ostali naši predstavnici su takođe igrali dobro i borbeno. Jovana Erić je sa 5 poena zauzela šesto mesto, dok je Vlada Luković zbog nepravilne promocije (odigrao sa dve ruke!) pešaka u damu u dobijenoj poziciji izgubio partiju poslednjeg kola, a samim tim je izgubio i deobu četvrtog mesta. Turnir je sa 5 poena završio na 13. mestu.

Svečano zatvaranje i dodela medalja i pehara održani su danas u 17:30. 

Naša ekipa noćas u 4:45, sa aerodroma u Malagi, poleće za Beograd. Usputna stanica je Rim. Dolazak u Beograd na aerodrom „Nikola Tesla“ je predviđen u 11.10.

Rezultate, tabele i kompletna statistika za brzopotezne turnire studenata možete pronaći OVDE, a za takmičenje studentkinja OVDE.

Sledeće međunarodno takmičenje na kome će učestvovati naši najbolji studenti-šahisti je Prvenstvo sveta u Brazilu sledeće godine.

Do tada nas očekuje veliki broj domaćih univerzitetskih turnira, a i tradicionalni internet meč protiv Univerziteta Teksas iz Dalasa. Dvanesti po redu Transatlantski kup „Svetozar Gligorić“ zakazan je za petak, 10. novembar 2017. godine u 19:00 sati na Mašinskog fakultetu u Beogradu. Za Pravdu: Nebojša Baralić

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA