Najnovije

SABOR SRPSKOG I ALEKSANDRIJSKOG PATRIJARHA: Šta Srbi mogu da urade za postradale pravoslavce u Africi i na Bliskom Istoku (VIDEO)

Patrijarh aleksandrijski i sve Afrike Teodor Drugi i patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej služili su jutros liturgiju u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru.

Patrijarh aleksandrijski i sve Afrike Teodor Drugi i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej (Foto: Srpska Pravoslavna Crkva)

Liturgiji su prisustvovali generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, kao i ambasadori Grčke i Egipta. Današnja liturgija bila je, kako se navodi, centralni je događaj posete patrijarha aleksandrijskog. Na predlog patrijarha srpskog Irineja, Sveti arhijerejski Sinod SPC dodelio je visoko odlikovanje, Orden Svetoga Save prvog stepena patrijarhu aleksandrijskom i sve Afrike Teodoru Drugom, za istrajnu i delatnu ljubav svesrdno pokazanu prema SPC i srpskom narodu. Ordenom Svetoga Save drugog stepena, a na predlog patrijarha srpskog, odlikovani su i članovi pratnje Aleksandrijske crkve, mitropoliti gvinejski Georgije i pilusijski Nifont, dok je sekretar Sinoda arhimandrit Danilo odlikovan Ordenom Svetoga Save trećeg stepena. Najavljeno je da će srpski patrijarh Irinej, zajedno sa episkopima, sveštenstvom i monaštvom, ugostiti patrijarha aleksandrijskog i u manastirima Krušedol, Hopovo, Žiča, Studenica, Sopoćani, u Pećkoj Patrijaršiji, Visokim Dečanima, zatim u gradu Nišu i njegovim hramovima i znamenitostima, kao i manastiru Ravanici. Poglavari dveju crkava će se sresti i sa vodećim ličnostima državnog i društvenog života Srbije i razgovarati o aktuelnim pitanjima i problemima sa kojima se suočavaju obe crkve, ali i pravoslavlje i hrišćanstvo u celini, među kojima značajno mesto zauzimaju pitanja uzroka i posledica dosad nezabeleženog stradanja i egzodusa naroda, posebno sa Bliskog istoka i sa afričkog kontinenta. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA