Najnovije

VUČIĆ NA RTS: Hoću da kažem Srbima da realnost nije onakva kakva nam se dopada

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostuje u emisiji "Upitnik" na RTS-u, u kojoj govori o aktuelnim političkim pitanjima. Odnosi u regionu, promena ustava, borba protiv kriminala i korupcije, predstojeći izbori za Beograd - samo su neke od tema o kojima je pričao.

Vučić u "Upitniku" (Foto: JuTjub)

- Situacija u svetu je zamršena, ne pamtim da je ovako komplikovano bila - kaže predsednik Srbije o utiscima, koje nosi iz NJujorka sa Generalne skupštine UN. Napominje da je za nas najbitnije da sačuvamo Srbiju, kao stabilnu zemlju u tom kovitlacu. - Kompromis je važan da bi živeli u miru - rekao je Vučić u vezi odnosa sa Prištinom. Napominje da je moguće da Srbi to ne žele i da se ne boji da podnese kritike, te da je spreman da se bori za svoju zemlju. Podsetio je koliko je bio veliki otpor javnosti prema Zakonu o radu, da će sada uslediti povećanje plata i penzija, odnosno da će penzioneri dobiti jednokratnu pomoć. - Nećete ući u UN, osim ako mi nečim ne budemo zadovoljni, a ne možemo da budemo zadovoljni, ako neko kaže priznajte Kosovo - kaže predsednik. Bez Srbije nema odluke ni o čemu, istakao je Vučić. - Za nas je veoma važno da pronađemo rešenje, iako su šanse male - kazao je Vučić i napomenuo da je spreman da politički strada u tom poduhvatu. Kaže da moramo da shvatimo da samo radom, možemo da popravimo stanje naše ekonomije. - Obezbediću za koji dan da Srbija bude sigurnija nego ikada, kao predsednik i vrhovni komandant - rekao je Vučić.

Realnost nije onakva kakva nam se dopada

Napominje da smo stabilizovali situaciju u srpskim sredinama na Kosovu, da nema rapidnog osipanja stanovništva, već da se deca rađaju. - Niko ne može da garantuje da sukoba na KiM neće biti, ali meni je drago kad vidim da već četiri godine nije bilo nijednog poginulog civila i što vidim da se deca rađaju - kazao je on. Na pitanje šta će biti teme unutrašnjeg dijaloga, odgovorio je "Onaj ko želi da razgovara o tome, može da razgovara o ćemu hoće". Govoreći o unutrašnjem dijalogu, kaže da je već počeo i da će Vlada aktivno učestovati u organizaciji, da ne bi bilo kritika, ako on bude vođen u Predsedništvu Srbije. Na pitanje Olivere Jovićević "Vi zapravo hoćete da kažete da je Kosovo izgubljeno?", predsednik je rekao: - Ja zapravo hoću da kažem Srbima da realnost nije onakva kakva nam se dopada. Ne da je Kosovo izgubljeno. Neki kažu zašto dijalog nije napravljen ranije? - Ne znam zašto ga nisu napravili do 2012. Ja sam večeras govorio, nisam nikog napao. Sebe sam stavio na sud pred svim tim lažnim junacima. Da ne živimo u mitskoj prošlosti, ali i u lažima da smo sve izgubili.

O susretima u UN

Govoreći o poseti NJujorku, gde je govorio pred Generalnom skupštinom UN, naveo je da je situacija u svetu zamršena i da “ne pamti kada je ovako komplikovana bila“.  - Neko je u UN rekao da pomalo liči na ludu kuću, ne mogu da se saglasim sa tim, ali stvari jesu zamršene. Najvažnije da se mi ne nađemo u tom kovitlacu, da sačuvamo Srbiju u mirnoj luci - rekao je on. Na pitanje o suretu s Emanuelom Makronom, Vučić je primetio: - Video sam se s njim u NJujojrku nakratko. To je čovek koji ima hrabrosti, koji može pred pet miliona demonstranata da izađe i kaže “baš me briga što šetate, donosim novi Zakon o radu” Izvor: NSPM, Agencije

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA