Najnovije

DO GUŠE: Koliko je Beograd (zaista) zadužen?

U iščekivanju lokalnih izbora u Beogradu - na delu je svojevrsni rat brojkama, a visina javnog duga u prestonici postaje glavna tema političkog obračuna aktuelne s bivšom vlašću.

Beograd (Foto: Jutjub)

Dok Siniša Mali tvrdi da je u gradskoj kasi zatekao dug od milijardu i 118 miliona evra, podaci Uprave za javni dug Ministarstva finansija i Fiskalnog saveta pokazuju da je dug bio višestruko manji.
Ako pitate aktuelnu vlast koliki je dug u Beogradu nasledila od bivše - odgovori su slični.
"Dug je bio nekada 1,12 milijardi evra", rekao je predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić na RTS.
"Nije ni čudo što nam je ostavio dug od milijardu i 118 miliona evra", navodi aktuelni gradonačelnik Siniša Mali.
A ako pitate bivšu vlast koliki dug je ostavila - cifra je tri puta manja.
"Ne milijardu, ne dve, ne onoliko koliko se izmišlja, već 380 miliona evra. Taj podatak se može naći i u izveštaju Fiskalnog sveta", navodi Tatjana Pašić, bivša zamenica bivšeg gradonačelnika Beograda.
Ne samo u izveštaju Fiskalnog sveta, i u obaveštenju Uprave za javni dug Ministarstva finansija koje je poslato bivšoj gradskoj sekretarki za finansije, stoji da je dug Grada Beograda neposredno pre smene Dragana Đilasa bio 45 i po milijardi dinara ili nešto manje od 400 miliona evra.
Kako je onda Siniša Mali stigao do tri puta većeg iznosa?
"Kada saberete sve ono što je on ostavio kao dug Grada, dug opština i dug javnih preduzeća... Obaveze po osnovu kredita, glavnica plus kamata. U toj cifri o kojoj vi govorite nema kamata", objašnjava Mali.
Nema, jer ukupne kamate na kredite u javni dug ne računaju ni Uprava za javni dug Ministarstva finansija, ni Fiskalni savet.
"Da li ga neki Fiskalni savet računa ili ne računa, potpuno mi je irelevantno, ja ga računam", kaže aktuelni gradonačelnik.
Zato se računica državnih institucija i gradonačelnika Beograda razlikuju i kada su u pitanju napravljene uštede. Fiskalni savet priznaje da je aktulena vlast uštedela - ali samo 55 miliona evra, dok su po računici Siniše Malog uštede 10 put veće.
Dok se po izveštaju Fiskalnog sveta vidi da se najviše štedelo na investicijama, koje su sa 230 smanjenje na 80 miliona evra godišnje - gradonačelnik kaže, nikada se više nije gradilo u Beogradu.
"Nikada više novca nismo davali u kapitalne investicije, nikada više gradilišta niste imali u našem gradu", rekao je a na pitanje koliko je to, ima li cifru, odgovara:
"Nemam sad u glavi, izvinjavam se".
Investicijama se hvale i bivši - tako pravdaju ubrzano zaduživanje Beograda, čiji dug je u vreme Dragan Đilasa narastao skoro sedam puta.
"Krediti su se uzimali isključivo da bi se ovaj grad gradio i izgradio. Pri tom je do 47 procenata godišnjeg budžeta korišćeno za investicije, danas je to nažalost negde oko 10-ak posto", navodi Tatjana Pašić.
"Mi ne uzimamo kredit, domaćinski se ponašamo i vraćamo sva ta ludila koja je Dragan Đilas ostavio", rekao je Mali.
I dokazuju da je politika komplikovanija od matematike - jer računica zavisi i od toga ko sabira. 
Pročitajte OVDE kako Janković planira da sruši Vučića u Beogradu?
Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

A pre tri godije dug Beograda je iznosio ovoliko...
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA