Najnovije

Brnabić: Slovenija je iskren prijatelj Srbije (VIDEO)

Odnosi Srbije i Slovenije su prisni i prijateljski, Slovenija je jedan od naših najvećih ekonomskih partnera i snažno nas podržava na evropskom putu, a njena iskustva u mnogim oblastima, a pre svega u lokalnoj upravi, su od izuzetnog značaja, poručila je večeras na Bledu premijerka Srbije Ana Brnabić.

Brnabić (Foto: Jutjub)

Brnabić se, uoči Bledskog strateškog foruma, sastala sa potpredsednikom Vlade Slovenije i ministrom za javnu upravu Borisom Koprivnikarom, sa kojim je razgovarala o nizu pitanja pospešivanja saradnje dve zemlje, a posebno o tome kako da lokalna uprava postane modernija, naprednija i više na usluzi građanima.
"Razgovarali smo kako Srbija može da ide brže, pre svega u korist svojih građana, kako bi dobili efiasnije usluge i privredu", rekla je Brnabić podsetivši da je, na mestu ministra uprave i lokalne samouprave početkom ove godine u LJubljani potpisala sporazum o saradnji u oblasti digitalizacije javne uprave.
Podsetila je da je po ugledu baš na Sloveniju Srbija organizovala Kancelariju za javnu upravu i digitalizaciju.
Ukazala je da sa Slovenijom Srbija ima jako dobre i prisne političke i ekonomske odnose.
"Slovenija je jedna od naših najvaznijih trgovinskih partnera i investitora sa više od milijardu evra investicija, i preko 600 kompanija koje u Srbiji zapošljavaju 35.000 ljudi. Čast mi je da imam priliku da razgovaram sa predstavnicima slovenačke vlade o nastavku proširenja naše saradnje koja je u trgovinskom smislu od 2015.do 2016. skočila za 5 odsto i očekujem da će se taj trend nastaviti", kazala je Brnabić.
Ona je istakla da je veoma vazano pomenuti da je Slovenija iskreni zagovornik proširenja EU i evropskih integracija Srbije i da našoj zemlji pruža veliku podršku na tom putu.
Takođe je podsetila da je Srbija sa Slovenijom deo Berlinskog procesa, i da imaju u tome dva zajednička prioriteta - digitalizaciju i saradnju mladih.
"U mnogome se naši fokusi poklapaju", konstatovala je Brnabić.
Potpredsednik Vlade Slovenije rekao je da se raduje nastavku saradnje sa prmeijerokom Brnabić, koju je započeo još dok je bila ministarka, na već započetim projektima.
"Ti projeki su namenjeni boljem delovanju celokupne vlade i javnog sektora", objasnio je on.
Koprivnikar je kazao da dve zemlje imaju prijateljske odnose i da Slovenija podržava Srbiju u njenim naporima da učini državnu administraciju modernijom, učinkovitijom, u skladu sa svetskim trendovima.
On je istakao da se svet stalno menja i da vlade moraju hitro i odlučno reaguju u korist svojih građana.

Brnabić: Digitalizacija kao razvojni prioritet Srbije

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je sinoć na Bledu da je digitalizacija jedan od osnovnih prioriteta Vlade i da u njoj vidi šansu za brži ekonomski rast Srbije i razvoj celog društva, koji će građanima omogućiti bollji kvalitet života.
Brnabić je, uoči Bledskog strateškog foruma, razgovarala sa potpredsednikom Vlade Slovenije i ministrom javne uprave Borisom Koprivnikarom o planovima i aktivnostima Slovenije u oblasti digitalizacije i iskustvima te zemlje u uvođenju elektronske uprave i najboljim praksama koje bi Srbija mogla da primeni.
Ona je Koprivnikaru ukazala na činjenicu da je Vlada i ona lično, posvećena modernizaciji državne uprave i uvođenju elektronske uprave u Srbiji, kako bi građanima i privredi bile omogućene efikasne i lako dostupne usluge koje pruža država.
Podsetila je i da je Vlada osnovala Kancelariju za IT i eUpravu, koja se nalazi pri kabinetu Predsednika Vlade kako bi se uvođenje elektronske uprave u Srbiji u punom kapacitetu ubrzalo i građani brzo osetili sve prednosti korišćenja elektronskih usluga.
"Samo od početka godine, više od sedam miliona dokumenata preneto je u elektronski oblik, što je ogroman pomak u odnosu na ranije, kada elektronska uprava nije bila prioritet i sve je išlo znatno sporije", izjavila je predsednica Vlade.
Brnabić je naglasila da digitalizaciju vidi kao šansu da Srbija unapredi svoju konkurentnu poziciju i uhvati priključak sa razvijenim zemljama.
Vlada intenzivno radi na reformi obrazovnog sistema, jer su ”digitalizacija i obrazovanje put da Srbija vaspita mlade generacije koje su spremne za izazove 21. veka. Od ove školske godine, Informatika je postala obavezan predmet u petom razredu osnovne škole, a na tehničkim fakultetama povećane su kvote za upis studenata, što predstavlja početak reforme obrazovanja koja ima za cilj formiranje mladih ljudi koji kritički razmišljaju i u izazovima vide šanse, umesto da odustaju na prvoj prepreci", ukazala je ona.
Kao primer kako se digitalizacija i obrazovanje povezuju, ona je navela i uvođenje elektronskih servisa u osnovne škole ”eProsveta” i ”esDnevnik”, koji će omogućiti bolji uvid u informacije u sistemu obrazovanja potrebnih za pravovremeno donošenje odluka, bolje povezivanje učenika, profesora i roditelja, što će omogućiti pravovremeno usmeravanje đaka tokom školovanja, saopštila je kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije. Svet drhti od atomske bombe. Da li je na pomolu prvi nuklearni rat pogledajte OVDE.
Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Bledski forum – koja je svrha čestih susreta?
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Balkan post