Najnovije

LEGENDA ZVEZDE POSLE 26 GODINA PRIČA O BORAVKU NA MARAKANI: Arkan je bio vođa Delija, ali... (VIDEO)

Legendarni fudbaler Crvene zvezde Refik Šabanadžović, član ekipe koja je 1991. u Bariju posle penala savladala Olimpik i postala šampion Evrope se posle 26 godina prisetio karijere, ali i govorio o prijateljstvu sa Draganom Stojkovićem, Dejanom Savićevićem, Ivici Osimu, Željezničaru, Delijama, Željku Ražnatoviću Arkanu...

Refik Šabanadžović (Foto: Jutjub)

O tituli u Bariju?
"Za našu generaciju, to je bilo nestvarno. Takav uspeh su klubovi odavde mogli samo da sanjaju. Na kraju mi smo dokazali da možemo da igramo sa najboljima, Milan, Bajern, Marsej... Mislim da smo zaslužili", rekao je Šabanadžović, koji je potom govorio o odnosu sa Draganom Stojkovićem i činjenici da je Piksi te godine otišao upravo u Marsej.
"Razgovarali smo Dejo i ja sa Piksijem i pre utakmice. Mislim da mu je drago što nije igrao, jer on je legenda Zvezde.
Može li se desiti da neko sa ovih prostora ostvari sličan uspeh?
"Danas smo daleko od toga. Jer danas novac čini sve. Donesi novac, u Željezničar i on će igrati Ligu šampiona. To je sada drugačije nego kada smo mi i Steaua pokazali da možemo pobediti sve."
Vratimo se na početak i Željezničar?
"Ja sam u Želju došao sa 18 godina iz ljubavi. Imali smo legendarnog Osima za trenera i šteta je zbog poraza od Videotona što nismo igrali finale Kupa UEFA. Osim je veliki čovek i trener. Mi smo imali sreće da u klubu radimo sa ljudima koji su u njemu ostavili veliki trag. Ali i tada smo imali manje novca nego ostali. "
Dolazak u Zvezdu?
"Kada sam iz Želje prešao u Zvezdu ogromna je bila razlika u svemu. Dobio sam od Zvezde stan, auto, kasnije kupio lokal. Imali smo premije, igrali Ligu šampiona. U odnosu na ovo danas, to je smešno, a uz to mi nismo mogli u inostranstvo pre 28 godine. Danas je to razlika i zato je teško imati rezultat."
Odnos sa Delijama i Arkanom?
"Odnos je od prvog dana bio maksimalno korektan. Kad je bila utakmica koju smo igrali posle 10 godina na proslavi, okupili su se svi bivši igrači, tako su nas lepo dočekali, skandirali svima imena, tako da moram da kažem sve najbolje o Delijama. Ja sam pošteno igrao, davao sve na terenu, a verujte mi navijači najviše cene kad vide da izađete na teren i date 100 odsto. Često razgovaram sa svojim sinom, koji je u Želji, i ja mu uvek govorim "Ako želiš da budeš igrač, moraš da daš 100 odsto, da se boriš, da gineš za svaku loptu, jedino tako možeš postati igrač", savetuje naslednika Anela Šabanadžovića koji je potpisao prvi profesionalni ugovor sa Željom.
Zatim se vraćamo na priču o Delijama i Arkanu?
"Govorili su da je bio vođa i bila je istina. Međutim, igrači, verujte mi, su bili fokusirani na teren. Mi smo uglavnom dolazili iz različitih sredina, od Podgorice, Zagreba, Skoplja, i nama je bilo najvažnije da damo 100 odsto na terenu, jer je bila strahovito velika konkurencija. Nije mogao svako u to vreme da igra u Crvenoj zvezdi, i svaki igrač koji je izlazio na teren, bilo je važno da da maksimum, da odradi sve ono što klub traži od njega. Verujte mi, strahovito su bili veliki prohtevi u Zvezdi u to vreme, to je bilo nešto iznad, to je bio najveći klub u Jugoslaviji i morao si svaku utakmicu da pobeđuješ, nerešen reultat i automatski nastaju problemi, tako da su igrači bili fokusirani da igraju što bolje i da postižu dobre rezultate - rekao je Šabanadžović i zatim progovorio o Arkanu:
"Mi nismo imali kontakt sa Arkanom, naše je bilo da odradimo trening, vratimo se kući, odmaramo. Utakmice smo uglavnom igrali u ritmu nedelja, sreda, nedelja, imali Evropu, Kup, prvenstvo i nama je bilo najvažnije da odradimo što bolje trening, da se spremimo za utakmicu, često smo imali karantin, igrači su bili fokusirani na te obaveze".
O odnosu sa saigračima iz Zvezde?
"Većina igrača u Zvezdi iz tog perioda su igrali u omladinskim selekcijama Jugoslavije, mi se smo se uglavnom poznavali. Ja sam godinama znao Pančeva, družili smo se, bili dobri prijatelji, i dan danas se povremeno čujemo. Sa Savićevićem sam počeo u pionirskoj reprezentaciji Crne Gore, sa Stojkovićem sam igrao u reprezentaciji, tako da smo se mi igrači znali. Kada smo došli u Zvezdu znali smo gde dolazimo i zašto dolazimo, hteli smo da ostvarimo cilj, jedan veći nivo. Zvezda je bila prvak Jugoslavije, ali je htela da napravi jedan iskorak više i Evropi, i na kraju, to se i ostvarilo, mislim da smo se upisali u istoriju Crvene zvezde", zaključuje Refik Šabanadžović.
Kako je Novakov Stefan reagovao kad je video sestru pogledajte OVDE.
Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Dokumentarni film „Put radosti“ govori o pohodu Crvene zvezde na fudbalski tron Evrope.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA