Najnovije

KATASTROFA U NAJAVI! Tramp ozbiljno preti: Nuklearkom ću zbrisati Severnu Koreju

Američki predsednik Donald Tramp zapretio je u nedelju uveče da će nuklearnom bombom zbrisati Severnu Koreju.

Tramp (Foto: Jutjub)

On je prvi put javno priznao da SAD razmatraju napad atomskim oružjem kako bi uništile nuklearni program Severne Koreje i obuzdale njenog lidera Kim DŽong Una.

Stravične posledice

Nakon što je Kim u nedelju ujutru testirao hidrogensku bombu, Tramp je građane SAD uverio da će braniti američku teritoriju, kao i svoje saveznike.
- Sjedinjene Države imaju obavezu da brane svoju teritoriju, kao i svoje saveznike upotrebom svega što im je na raspolaganju, od diplomatije, preko konvencionalnog oružja, do nuklearnog arsenala - naveo je Tramp u zvaničnom saopštenju.
Spremnost SAD da bace nuklearnu bombu na Severnu Koreju potvrdio je i američki ministar odbrane DŽejms Matis.
- Bilo koja pretnja teritoriji SAD, uključujući ostrvo Guam u Pacifiku, ili našim saveznicima Južnoj Koreji i Japanu, naići će na žestok vojni odgovor, istovremeno efektan i zastrašujući. Ne želimo da totalno uništimo bilo koju zemlju, pa ni Severnu Koreju, ali imamo mnogo opcija da to uradimo - rekao je Matis i naglasio da je sve te opcije detaljno izložio predsedniku Trampu.
Nakon takvih izjava Bele kuće, bezbednosni analitičari smatraju da je napad SAD na Severnu Koreju vrlo verovatan, ali ističu da će posledice toga biti katastrofalne.
- Ne strahuje se samo od toga da će Pjongjang upotrebiti svoju nuklearnu bombu u slučaju američkog napada. Problem je u tome što bi konvencionalne snage Severne Koreje, poput artiljerije, izvele osvetnički udar, ne čak ni na SAD u prvom stadijumu, već bi napale Južnu Koreju ili Japan. Taj udar bi mogao da zbriše desetine hiljada ljudi - naveo je bezbednosni analitičar Čarls Šubridž.
On objašnjava da i Južna Koreja i Japan imaju američke protivraketne sisteme, koji su precenjeni i koji ne mogu da zaustave severnokorejske rakete ukoliko više od jedne budu ispaljene istovremeno.
- Interkontinentalna balistička raketa Severne Koreje sa nuklearnom bojevom glavom može da probije američki odbrambeni sistem ukoliko bude ispaljeno više projektila odjednom. Verovatno bi veliki broj raketa američki štit mogao da obori, ali u situaciji kad najmanje jedan projektil nosi nuklearnu bojevu glavu, to nije dovoljno. Potrebno je da samo jedna raketa prođe i šteta je nepopravljiva - kaže Šubridž.

Tačka ključanja

Inače, nove tenzije na Korejskom poluostrvu porasle su nakon što je Kim DŽong Un u nedelju izveo šestu nuklearnu probu, i to najjaču do sada. Ona je izazvala zemljotres od čak 6,3 stepena Rihtera. On je objavio da je testirao termonuklearnu, odnosno hidrogensku bombu, koja je mnogo jača od obične nuklearne. Takođe, saopštio je da tu bombu može da nosi interkontinentalna balistička raketa, kojoj je teritorija SAD u dometu.
Ta najnovija nuklearna proba samo je dodatno pogoršala situaciju. Naime, Kim DŽong Un je, otkako je Tramp krajem januara preuzeo dužnost predsednika SAD, izveo niz testova balističkih projektila, koji su razbesneli ceo svet. Tramp je tako u više navrata pretio da će napasti Severnu Koreju ako ne prekine s provokacijama, pa se nakon najnovije pretnje strahuje da će on stvarno i izvesti nuklearni napad na Pjongjang.
Svi su blefirali da u Siriji nema vojnog rešenja pa je na kraju Rusija pokazala kako se to radi. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Putin- "Tramp nije moja mlada, a ja nisam njegov mladoženja"
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA