Najnovije

DOKTRINA GERASIMOV: Ovako je Putin porazio Zapad bez ispaljenog metka!

"Ruski botovi glasno su podržali Donalda Trampa tokom kampanje, kojeg su mediji Kremlja opisali kao slabog. Putin proteruje američke diplomate iz Rusije da bi umanjio opcije za poboljšanje odnosa sa administracijom koju je želeo da postavi. Dok Kongres zauzima oštriji stav prema Rusiji, mnogi mediji objavljuju da je Putinovo stavljanje karti na Trampa propalo. Zbunjeni? Samo ako ne razumete Gerasimovu doktrinu", piše za list "Politiko" ekspert za informacione ratove, Moli Mekju.

Vladimir Putin (Foto: RIA Novosti)

Savetnica vlada i političkih partija po pitanjima spoljne politike i strateških komunikacija Moli K. Mekju radila je kao savetnica vlade gruzijskog predsednika Mikaela Sakašvilija od 2009. do 2013, a zatim i bivšeg premijera Moldavije Vlada Filata, tokom 2014. i 2015. godine. Mekju je u autorskom tekstu za list Politiko, iznela teoriju o novoj ruskoj teoriji haosa u političkom ratu, za koju kaže da je "najverovatnije upotrebljena" na većini zapadnih građana.
- U februaru 2013. general Valeri Gerasimov, ruski šef osoblja, objavio je artikal "Vrednost nauke u predviđanju". On je uzeo taktike koje su razvili Sovjeti, stopio ih vojnim strategijama o totalnom ratu, i iznedrio novu teoriju o modernom ratovanju. Izgleda više kao hakovanje protivničkog društva umesto direktnog napada - piše Mekju, pozivajući se na citat iz Gerasimovog članka "Pravila rata su se promenila. Uloga nevojnih metoda je porasla i u mnogo slučajeva prevazišla snagu oružja".
Prema njenim rečima, radi se o gerilskom pristupu na svim frontovima, a koriste se hakeri, mediji, biznismeni, curenje informacija, lažne vesti ali i vojska, a sve je to postalo moguće zahvaljujući internetu i društvenim mrežama.
- Haos je strategija Kremlja. Gerasimov navodi da je cilj sredina konstantnog previranja i konflikta unutar neprijateljske zemlje - kaže Mekju. Da strategija radi ukazuju primeri Gruzije, Estonije i Litvanije koje navodi, koje sada sve imaju stranke sa ruskim finansijskim vezama, što dovodi do otvoreniji pristup tih zemalja prema Moskvi.
Autorka tvrdi da je Rusija godinama koristila istu strategiju u Ukrajini, kao i da je tokom protesta na Majdanu 2014. Kremlj podržao ekstremiste na obe strane da bi raspalio konflikt i neometano preuzeo Krim i napraivio rat na istoku zemlje.
Međutim glavna meta su Sjedinjene Američke Države, za koju znaju da ne mogu da je pobede u direktnom obračunu, ekonomski, vojno i tehnološki, zbog čega Rusi stvaraju nova bojna polja. Cilj im, navodno, nije da postanu bolji od Amerike, već da Ameriku oslabe dok ne postanu jednaki.
- Uz pomoć dezinformacija preko društvenim mreža i hakovanjem, Rusija je dobila značajnu bitku a da većina Amerikanaca nije ni znala da se bitka vodila. Izborni sistem je srce najmoćnije demokratije na svetu, a sada smo zbog Rusa uhvaćeni u unutrašnjoj svađu oko njegovog legitimiteta. Ratujemo protiv sebe samih a neprijatelj nije ispalio ni metak - piše Mekju.
Glavna snaga Gerasimove doktrine je ta što je teško odupreti se neprijatelju koji se ne vidi zbog čega je, tvrdi autorka, Amerika još u mraku, i niti se brani, niti napada. Pogledajte OVDE kako su Rusi pogodili komandni centar ID. Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ovako izgleda hibridni rat u Ukrajini:

Bonus video

Ovako je izgledala najjača ruska nuklearna bomba:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA