Најновије

"ЕПИДЕМИЈА": Највећа америчка шпијунска агенција има огроман проблем!

Америчка Агенција за националну безбедност већ годинама губи своје врхунске таленте и високо квалификовано особље.

Илустрација (Фото: Pixabay.com)

Разочарани вођством шпијунских служби и лошом реорганизацијом, одлазе у приватан сектор где их више плаћају и дају им флексибилније радно време.
Од 2015. године, НСА је изгубила неколико стотина хакера, инжењера и компјутерских научника, а стручњаци оцењују да то може оставити значајан траг на националну безбедност, пише "Вашингтон пост".
Са седиштем у Форт Миду у Мериленду, НСА запошљава око 21.000 цивила и највећи је произвођач обавештајних података међу 17 шпијунских агенција у САД. Људи који су отишли ​​били су одговорни за прикупљање и анализу обавештајних података који су се на дневном нивоу износили пред председника.
Радили су на праћењу широког спектра предмета, укључујући Исламску државу, руске и севернокорејске хакере, и анализирали намере страних влада. Такође су били одговорни за заштиту тајних мрежа које носе такве осетљиве информације.
- "Епидемија" је најбољи начин да се то опише. Агенција губи невероватну количину својих најјачих техничких талената, а да изгубите своје најбоље и најсјајније особље је велики проблем - рекла је Елисон Вилијамс, бивша виша истражитељка у НСА која је отишла 2016. године да започне властиту фирму за заштиту података. Више од 10 њених службеника је такође дошло из НСА.
Иако агенција испуњава своја слободна радна места, већини нових кадрова недостаје искуство оних који су отишли, рекао је један високи званичник обавештајне службе. Тај дефицит искуства може спречити основну мисију НСА за прикупљање и анализу масе података. Неке групе унутар НСА изгубиле су готово пола свог особља, рекао је један бивши званичник.
Агенција се и даље суочава са јавним неповерењем након што је Едвард Сноуден 2013. године открио надзор који се спроводи над америчким грађанима.
Још један извор фрустрације је непрекидна реорганизација, која је спојила НСА тајну електронску мисију за шпијунажу са њеном већом, јавном, мрежном одбрамбеном операцијом, уз друге променама.
Бивши запослени су изразили разне жалбе. Једни реорганизацију назвао "велико одвратношћу" и жале се на оно што је окарактерисао као неефикасан процес набавке, чиме је било тешко добити чак и једноставне алате за развој. Други истичу структуру плата и систем промоције агенције, и тврде да се поједини фаворизују.
Портпарол НСА, Томи Гровс рекао је да је забринутост запослених због високих стопа потреса довела до промена, укључујући повећање плата, повећане промоције и веће могућности за рад на свим НСА сајтовима.
- НСА у овом тренутку доживљава стрес који је константан и неизвестан - рекао је један бивши високи званичник обавештајне службе.
Знате за ЦИА, ФБИ, НСА.. Али за ову америчку тајну службу НИКАДА НИСТЕ ЧУЛИ и то с разлогом
Поједини стручњани истичу велику привлачност Силиконске долине и других градова који запошљавају велики број стручњака. Амерички приватни сектор се бори да попуни више од 270.000 радних места у сајбер сигурности. Укупна накнада за ове послове може да достигне 200.000 долара или више, што значи да чак и релативно млади професионалци из сајбер света у индустрији могу да зараде више од највиших званичника у НСА.
Неки високи званичници кажу да одлив делимично одражава културну промену у којој миленијумци нису склони да остану на једном радном месту током читаве каријере. Ипак, велики број стручњака се слаже да би одлив мозгов могао да остави озбиљне последице по америчку безбедност.
Прочитајте ОВДЕ какав то нови контроверзни план има Доналд Трамп?
Извор: The Washington Post

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Колико америчка шпијунажа утиче на догађаје на Балкану?
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА