Најновије

ШТА ЋЕ БИТИ С ЈЕРУСАЛИМОМ? Арапска лига узвраћа Трампу, најавила оштар ударац!

Арапска лига одлучила је да предузме контрамере на Трампов потез признавања Јерусалима за главни град Израела рекавши да ће у УН затражити међународно признање државе Палестине са источним Јерусалимом као престоницом.

Трамп и Јерусалим (Фото: Паблик/Правда)

Арапске државе ускоро крећу у дипломатске напоре да убеде Уједињене нације да признају палестинску државу са источним Јерусалимом као својим главним градом на територији коју је Израел преузео 1967. године, рекао је јордански министар иностраних послова Ајман Сафеди.
Шест арапских шефова дипломатије састали су се јуче у Аману како би разррадили одлуку Арапске лиге да се супротставе потезу америчког председника Доналда Трампа који је крајем децембра признао Јерусалим као главни град Израела и тиме укинуо вишедеценијску америчку спољну политику на Блиском истоку.
Комитет, састављен од Египта, Марока, Саудијске Арабије, УАЕ, Палестине и Јордана на челу, успостављен је након хитног састанка Арапске лиге у Каиру, непосредно након Трампове одлуке, на којем је од Вашингтона затражено да одустане од своје одлуке.
Арапска лига оценила је да би Трампов потез могао да доведе до таласа насиља широм региона описавши га као "опасно кршење међународног права" без икаквог правног утицаја.
Садафи је нагласио да ће министри препоручити низ потеза на пуном министарском састанку Арапске лиге заказаном за крај месеца.
- Ми ћемо се супротставити одлуци тражећи резолуцију, међународну, да се признају границе палестинске државе из 1967. са Јерусалимом као њеним главним градом - рекао је Садафи.
Ниједан град у историји није био у средишту толико ратова и битака, између великог броја различитих народа и религија, као Јерусалим.
Јордански министар није нагласио о којем се временском периоду дипломатских потеза ради нити да ли се односи на резолуцију Савета безбедности или Генералне скупштине УН, пише Харетз.
Генерални секретар Арапске лиге Ахмед Абул Геит изјавио је да ће министарски састанак такође разматрати улогу Вашингтона у будућем арапско-израелском мировном процесу за који су државе чланице изјавиле да је постао угрожен због онога што виде као "пристрасност Сједињених Држава према Израелу".
- Желимо да смањимо губитке на палестинској страни, а добитке на израелској - додао је.
Арапске државе такође су разговарале о томе да ли ће сазвати ванредни самит својих лидера или ће сачекати онај већ заказан за крај марта у Ријаду, престоници Саудијске Арабије.
Трампово признање Јерусалима разбеснело је читав арапски свет и узнемирило западне савезнике који су његов потез окарактерисали као ударац на мировни процес и повод за изазивање насиља широм региона.
Палестинци тврде да је источни Јерусалим престоница будуће палестинске државе, док га Израел сматра својим "вечним и недељивим главним градом".
Већина земаља смтара да је источни Јерусалим окупирана територија и да би статус града требало да буде одлучен на будућим палестинско-израелским преговорима.
САД су 18. децембра блокирале позив Савета безбедности УН да се Трампова декларација о Јерусалиму повуче.
Три дана касније, више од 125 земаља супротставило се Трампу и гласало та резолуцију УН која позива САД да одбаце своје признање Јерусалима за главни град Израела.
Генерална скупштина УН је 2012. у великој мери одобрила де факто признање суверене државе Палестине у резолуцији која каже да би статус Јерусалима требало да буде решен преговорима.
Прочитајте ОВДЕ кога је све то победила Иранска револуционарна гарда, што је навела у свом саопштењу?
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Какве ће све консеквенце изазвати трампово признавање Јерусалима као главног града Израела, објашњава проф. др Мирољуб Јевтић.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА