Најновије

75 ГОДИНА ОД СМРТИ СЛАВНОГ НАУЧНИКА: Теслу убио Хитлеров специјалац?

На православни Божић 1943. године, пре тачно 75 година, у свом апартману на 33. спрату хотела „Њујоркер“ у Америци пронађен је мртав Никола Тесла, проналазач наизменичне струје и један од највећих светских генија свих времена.

Никола Тесла (Фото: Паблик)

Цео живот овог Србина из Лике - али и његови изуми, без којих би данашња технологија била немогућа (од којих су многи остали незавршени, а за неке се верује да су и украдени након његове смрти) - био је обавијен велом тајне. Тако је чак и његова смрт до данас остала мистериозна. Званично, Тесла је преминуо у 87. години у сну, од последица коронарне тромбозе. Међутим, Ото Скорцени, Хитлеров комадант јединица за посебне намене, у својој аутобиографији тврдио је да је јастуком угушио великог генија у хотелској соби. Повод за убиство су били, како је навео, Теслини експерименти, а нарочито онај у којем се преко електромагнетних поља може вршити померање у времену и простору.

Имао сведоке

- Лично сам убио Николу Теслу, угушивши га јастуком, јер је превише знао. Више пута сам подморницом долазио и искрцавао се у Америку. Помагао ми је колега Рајхард Гелен - написао је у својим сећањима Ото, један од омиљених Хитлерових убица.

Последња Теслина жеља

Комеморација Николи Тесли је одржана 10. јануара 1943. године, а градоначелник Њујорка Фјорело ла Гвардија прочитао је опроштајни говор који је написао Луј Адамич, словеначки писац и преводилац. Тесла је пожелео да га сахране уз Шубертову композицију „Аве Марија“ и српску песму „Тамо далеко“, која га је подсећала на далеку домовину, а коју је одсвирао његов велики пријатељ, виолиниста Златко Балаковић у пратњи хора Слован.
У прилог тим изјавама иду и тврдње Ерика Бермана, човека који се забављао са ћерком Ота Скорценија, а који је казао да му је озлоглашени нациста на самрти признао да је он крив за смрт српског генија.
- Он и нациста Рајхард Гелен су навели Теслу да им исприча све детаље о својим значајнијим открићима. Након убиства су украли сав садржај из Теслиног сефа и доставили га Хитлеру. Наравно, војска САД је дошла у посед ових докумената за време пројекта „Спајалица“ на крају рата. Заправо, највећи број Теслиних изума развијен је кроз тајне владине програме који су почели убрзо након открића наизменичне струје, електромагнетне енергије, електричних мотора, генератора, калема, радио-преноса, уређаја за уштеду енергије и технологија за бежични пренос. Зато је и овом нацисти дозвољено да након Другог светског рата борави у Америци - обелоданио је Берман за медије 2006. године.

Урна у Београду

Урна с пепелом славног научника данас стоји у Музеју Николе Тесле у Београду, док су симболи бесмртности његовог рада свуда око нас.

Омиљени Фиреров убица

Ото Скорцени, командант Хитлерових специјалних снага, важио је за најопаснијег човека у Европи током Другог светског рата
Предводио је немачке командосе који су ослободили Мусолинија након његовог свргавања 1943.
Спремао је, како се касније испоставило, неуспешни десант на Дрвар 1944. године, у којем је намеравао да зароби Тита
Након рата је заробљен, али је успео да побегне из заточеништва, оде у фашистичку Шпанију и тамо створи милионе бавећи се грађевином
У својој аутобиографији тврдио је да је помогао Хитлеру да побегне у Аустрију авионом којим је управљала Хана Рајц.
Остало је забележено да му је на сахрани 1975. године 500 бивших немачких војника салутирало нацистичким поздравом „Зиг хајл“.
Прочитајте ОВДЕ шта су то застрашујуће на Арктику открили руски научници?
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Руски документарац о Скорценију.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА