Најновије

АУТОХТОНОСТИ ТВРДЕ: РТС намерно криви историју - Немањићи представљени као дивљаци у гуњевима и дрвеним крунама

У Божићној епизоди Аутохтониста, у продукцији "Helm Cast", гошћа је била Данијела Одабашић, историчар уметности, анализирали смо чувено Мирослављево јеванђеље, а за оне који не знају, према доступним историјским подацима, Мирослав је био брат Стефана Немање, великог жупана.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Уколико сте гледали серију Немањићи Рађање краљевине, могли сте видети да су наши Немањићи представљени као дивљаци у гуњевима и дрвеним крунама, наводе аутори емисије. Аутохтонисти постављају потање да ли неко ко је у гуњу, може финансијски да поднесе градњу цркви и манастира, наручује у то време прескупе црквене књиге и осликава исте, води рат против најјаче силе тог доба, Византије, а да са друге стране живи у дрвеној палисаду која је у рангу мало боље домаћинске куће ?
Мирослављево јеванђеље , својим изгледом и опремом прича потпуно другачију причу, причу о томе да су Немањићи били у врху цивилизације тога доба, да су били богати, образовани и изнад свега мудри краљеви.
Утицају у креирању Јеванђеља нам говоре много тога о времену и простору који је Србија тада заузимала.
Иако је РТС по ко зна који пут покушао да искриви историју сопственог народа, наше мишљење је да им се то не сме дозволити и да свим силама морамо радити на образовању нових генерација, А овом приликом то радимо кроз серијал Аутохтонисти, кажу аутори емисије Аутохтонисти.
Извор: Правда/Helm Cast

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Трејлер "Немањићи".
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА