Најновије

НЕМАЧКА И ФРАНЦУСКА УПОЗОРАВАЈУ ПРИШТИНУ: Суочићете се са озбиљним последицама

Званичници министарстава спољних послова Немачке и Француске упозорили су власти у Приштини да ће се суочити са озбиљним последицама ако буде усвојена иницијатива за укидање закона о специјалном суду, пише данас приштински дневник Коха.

Приштина (Фото: РИА Новости)

Шефови одељења задужених за регион западног Балкана у оба министарства, Кристијан Хелбах и Томас Бертин, су се састали са премијером Рамушем Харадинајем и председником Хашимом Тачијем, као и са представницима покрета Самоопредељење, Демократског савеза Косова и косовских Срба, пише дневник. Коха додаје да је немачка амбасада у Приштини издала саопштење у коме се каже су два званичника допутовала у Приштину због забринутости у Берлину и Паризу око покушаја да се укине закон о специјалном суду и тужиоцу. Неименовани извори на које се Коха позива тврде да Тачи инсистира на усвајању иницијативе да се укине закон о специјалном суду.

Тачи: Ако посланици изгласају иницијативу, потписаћу закон

Председник самопроглашеног Косова Хашим Тачи изјавио је у интервјуу за Глас Америке на албанском језику да би прекршио Устав ако не би потписао закон, уколико посланици у парламенту изгласају иницијативу за опозив одлуке о формирању Специјалног суда за ратне злочине тзв. ОВК. "То је моја уставна и законска обавеза и не могу да негирам или одбацим вољу посланика", рекао је Тачи. Поновио је да је формирање тог суда за њега "историјска неправда", али и да, како је рекао, процес који он води има за циљ успостављање Специјалног суда. "То сам урадио да би одржали наше партнерске односе са САД, ЕУ и НАТО", рекао је Тачи, наведено је у Унмиковом прегледу штампе. Коментаришући упозоравајућа реаговања међународних представника у случају да буде изгласана иницијатива за опозив одлуке о Специјалном суду, Тачи је оценио да има претеривања и непотребних реакције које су, како је рекао, изазвале "панику међу грађанима". "Требало би да буде јасно да посланици доносе одлуке у Скупштини, људи који су директно изабрани од грађана... а не позиви одређеног амбасадора да је 'вечерас време да се баци сузавац на Скупштину'. Мислим да ти позиви озбиљно крше демократију на Косову", закључио је Тачи. Како су Албанци добили у Македонији оно што су желели, погледајте ОВДЕ. Извор: ФоНет/Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Запад оштро критикује Приштину због Специјалног суда
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА