Најновије

АМЕРИКА ПРЕТИ ОРБАНУ: Употребићемо полуге моћи уколико се настави проруска политика

Амерички амбасадор оптужио је мађарске медије да су проруски оријентисани.

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Мађарској Дејвид Пресман оптужио је мађарског премијера Виктора Орбана да води политику која наводно служи интересима Русије и штети НАТО-у, и запретио је да би Вашингтон могао да употреби полуге утицаја на Будимпешту.

Пресман је у интервјуу за лист "Фајненшел тајмс" рекао да се приступ мађарске Владе међународним питањима заснива на "фиктивним освајачима" и "имагинарној угрофобији". Према речима амбасадора, то служи унутрашњим политичким циљевима Орбана и објашњава неке његове политичке ставове.

"Али, на крају крајева, то су једноставно фантазије", оценио је Пресман.

Он тврди да је одлука Будимпеште да политизује билатералне односе са савезницима, укључујући САД, довела до тога да Влада Мађарске постане "изолованија и усамљенија него што је била".

По мишљењу Пресмана, такав "политички избор" Орбанове владе је "без сумње користан" за Русију и "штетан за опрезне напоре да се сачува јединство Алијансе и партнера САД у супротстављању агресији" Москве.

Амерички амбасадор такође је оптужио мађарске медије, које подржава и контролише локална власт, да су проруски оријентисани. Истовремено је поручио да САД имају полуге утицаја на Мађарску и да су "спремне да их употребе".

Он је додао да САД воде рачуна о Мађарској и сматрају је савезником, а она, са друге стране, одбија да узима у обзир америчке безбедносне интересе, што је крајње необично.

Пресман је такође критиковао Орбана због "активног учешћа" у америчкој предизборној кампањи, отворене подршке Доналду Трампу и позива актуелном америчком председнику Џозефу Бајдену да поднесе оставку.

Према речима амбасадора, то није оно што САД "очекују од савезника".

Раније је Орбан изјавио да Будимпешта не одобрава "лекције" из САД и њихову жељу да другима наметну своју тачку гледишта. Према његовим речима, Трамп је разумео то незадовољство.

Саветник мађарског премијера за политичка питања Балаж Орбан је, одговарајући на оптужбе из САД, рекао да је спољна политика земље заснована на њеним националним интересима.

Трамп је Орбана назвао великим лидером, правим џентлменом и веома добрим човеком који је урадио фантастичан посао за своју земљу.

ШТА ТО КРИЈУ УКРАЈИНЦИ? Ово Кијев може дословно да сахрани, тврде из Русије

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА