Најновије

ГОДИШЊА КОНФЕРЕНЦИЈА СЕРГЕЈА ЛАВРОВА: Американци шире сукобе по свету јер не желе да се помире са крајем своје доминације! (ВИДЕО)

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров оптужио је Сједињене Америчке Државе за дестабилизацију света, због решавања глобалних проблема диктатима и ултиматумима.

Сергеј Лавров (Фото: ЈуТјуб)

Лавров је своју годишњу конференцију за новинаре посветио критици главних геополитичких конкурената Русије, наводећи као примере америчке претње Северној Кореји и Ирану за које каже да су додатно дестабилизовале глобалну ситуацију, преносе агенције. - Методе којима прибегавају да би "обуздали" своје супарнике су у великој мери прилично сумњиве и бескрупулозне. Њихов распон је широк, од постављања глобалног система ракетне одбране до унилатералних санкција, екстратериторијалне употребе легислативе и претњи да ће се позабавити међународним проблемима искључиво у складу с властитим сценаријем, не прежући ни од чега, укључујући употребу бруталне војне силе. Лавров је критиковао Трампову администрацију због најава о могућем развргавању нуклеарног споразума с Ираном, и да САД због тога "даје разлог да сумњамо у њихову способност да буду поуздани уговорни партнери", рекао је Лавров. - Нажалост, наше америчке колеге и њихови савезници не желе да слушати ставове других центара глобалне политике. Не желе да препознају стварност мултиполарног света који се ствара, оценио је Лавров. Он је, такође, оценио да САД и Запад губе своју доминантну позицију коју су уживали последњих 500 година, јер "нови центри економског раста, финансијске моћи и политичког утицаја израњају у природном току историје". - Док процес равноправног дијалога, креирања конструктивних промена, задовољавања свих - настаје, САД нажалост прибегава нелегитимним методама, закључио је Лавров.

Македонија

Русија ће највероватније признати било који нови назив Македоније, који договоре Скопље и Атина, изјавио је данас шеф руске дипломатије Сергеј Лавров. На годишњој конференцији за новинаре, Лавров је рекао да је тај спор дуго времена био у „полууспаваном стању“, и да је сада оживео зато што су САД одлучиле да Македонија уђе у НATO. Он је подсетио да је Грчка већ чланица НATO, те да њој није неопходно да прави уступке, већ Македонији. Било које решење које нађу две стране и оно буде поткрепљено македонским уставом, ми ћемо највероватније прихватити, додао је Лавров.

Да ли Европа жели гас?

Посебно је нагласио да гасовод Турски ток може добити продужетак за Европу само уколико Европска комисија за то обезбеди „гаранције тврде као бетон“. - Сада постављамо први цевовод који ће снабдевати Турску, а други ће се појавити само под условом да Брисел да гаранције да неће бити ничег сличног ономе што се догодило са Јужним током и Бугарском. Колико знам, Бугарска је спремана да размотри могућност да прими други цевовод Турског тока, рекао је руски министар на конференцији за медије на којој је „подвлачио црту“ испод 2017. године. - Ми смо спремни на сваку варијанту коју стопроцентно гарантује Европска комисија, додао је. Он је указао да се у ЕК смишљају „нека нова правила против гасовода Северни ток-2“. - То, дакако, није баш чиста игра. Надам се да те игре неће осујетити економски карактер пројекта и подршку коју му дају водеће енергетске компаније европских земаља. Лавров је открио да Москва зазире да ће САД имати приступ управљању системима противракетне одбране Јапана "Аегис ашор", након што буду постављени у тој земљи. - Тврди се да ће Јапан управљати тим ПРО системом и да Сједињене Државе с њим неће имати никакве везе, али ми у то веома сумњамо - био је директан руски министар иностраних послова. Колико Руса би на предстојећим изборима гласало за актуелног председника Владимира Путина, показало је истраживање јавног мњења које можете да прочитате ОВДЕ. Извор: Фонет, fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА