Најновије

КИНА НЕЗАДОВОЉНА: Састанак је показао менталитет Хладног рата

Кина је саопштила да је састанак у Канади поводом С.Кореје који је одржан, показао менталитет Хладног рата и да би он само подрио решење питања С.Кореје.

Кинеска војска (Фото: Синхуа)

Портпарол Министарства спољних послова те земље Лу Канг рекао је то приликом дневног обраћања, преноси Ројтерс.
Кина није присуствовала састанку у Ванкуверу, наводећи да то не би помогло у напорима да се реши нуклеарно питање Северне Кореје.
Како је АП претходно известио, састанку у Ванкуверу присуствовало је 20 земаља које су биле на страни Америке током Корејског рата 1950-1953. године, а у време када се појавио скептицизам међу савезницима по питању искрености Пјонгјанга у недавном отпочињану дипломатског односа са савезницом САД Јужном Корејом. 
Америчка агенција је известила да је државни секретар САД Рекс Тилерсон изнео бескомпромисну поруку након тог састанка, упозоривши данас да би уколико Северна Кореја не одлучи да преговара по питању свог програма нуклеарног наоружања то могло да изазове војни одговор. 
"Ми сви треба да будемо веома трезвени и реални у овој ситуацији", рекао је Тилерсон на питање да ли Америка треба да буде забринута због могућности рата. 
Он је, истакао да је Северна Кореја наставила да напредује у свом нуклеарном оружаном програму кроз термонуклеарне тестове и напредак у области интерконтиненталних балистичких ракета. 
"Морамо да препознамо да је претња све већа и да уколико Северна Кореја не одабере пут сарадње, дискусије, преговора, онда ће она сама покренути ту опцију", рекао је он. 
Након састанка америчких савезника на којем се говорило о томе како да појачају кампању санкција, Тилерсон је нагласио да администрација председника САД Доналда Трампа трага за дипломатским решењем у нуклеарном спору, али и додао да Северна Кореја тек треба да се покаже као "кредибилан преговарачки партнер".
Рекс Тилерсон је одбацио руско-кинески мировни план за корејско полуострво! Прочитајте ОВДЕ све о томе.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Како је Кина шокирала свет?
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА