Најновије

Вођа ОВК наредио Оливерово убиство?!

Налог за убиство Оливера Ивановића стигао је из Приштине и иза њега стоји Кадри Весељи, шеф парламента и бивши ОВК злочинац, показују прве индиције из истраге након атентата у центру Северне Митровице, пише Српски Телеграф.

Весељи (Фото: Јутјуб)

Према сазнањима из обавештајних и безбедносних структура до којих је дошао Српски Телеграф, план за дестабилизацију покрајине скован је уз учешће западних служби, чији су припадници у великом броју присутни на Косову. Идеја је била да се једним ударцем оствари неколико мрачних циљева, а према информацијама које су јуче пренели албански медији позивајући се на тамошње добро упућене изворе, планирани су и нови злочини и направљен је списак виђенијих Срба које треба ликвидирати. Према тим сазнањима, први на том списку иза Ивановића је Братислав Николић, председник општине Штрпци.

Крвава заклетва

Славко Никић, дугогодишњи припадник српских обавештајних служби, који је годинама радио на Косову, каже да је према информацијама које је добио са терена убеђен да је групу убица организовао Кадри Весељи.
- Из поузданих извора знам да је Ивановић два дана пре убиства које носи препознатљив шиптарски потпис ликвидације из заседе упозорен да је на списку за одстрел. Србин из Приштине близак врху тамошње власти лично је дошао у Митровицу и саветовао Оливера да што пре напусти Косово. Буквално му је пренео поруку да је питање дана када ће бити убијен. Ипак, овај није хтео да шири панику, пре свега због породице, уз речи да после свега не би имао образа да напусти покрајину и после тога погледа Србима са Косова у очи - открива Никић.
У причу саговорника уклапа се и тврдња Ивановићевих пријатеља, коју је пренео министар Расим Љајић након што се с њима чуо, да је Оливер у последњих неколико дана био видно забринут, да је било јасно да га нешто озбиљно мучи, али о томе није хтео да говори.
Никић тврди и да је Кадри Весељи пред камерама дао завет Албанцима.
- Заклео се својим животом да ће спречити рад Суда за злочине ОВК, створити косовске оружане снаге и ставити тачку на преговоре у Бриселу да би под контролу ставили и српски део КиМ. Акција је координирана и део је ширег плана о наставку етничког чишћења Срба са Косова - закључује он.
У изјави и председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун поручује да одговоре ко је убио Оливера треба пронаћи на адреси Кадрија Весељија и Вашингтона.
- Параобавештајна служба Шик, коју повезују с Весељијем, располаже информацијама ко стоји иза убиства, ко су извршиоци, налогодавци. Они више година покушавају дестабилизацију севера Косова. Волео бих да Вашингтон сада стави на располагање обавештајне информације на основу којих је Стејт департмент направио анализу и послао упозорење о могућем терористичком нападу још 10. јануара. Такође, волео бих одговор да ли је пре месец дана дошла група професионалних пуцача из једне европске земље у Албанију и шта се збивало после тога - наводи Дрецун, а на питање да објасни шта је под тим тачно мислио, кратко је поручио: "Ово је довољно за сада."
Он додаје и да је могуће да Албанци стављају до знања Западу: "Убили смо прозападног политичара, наставићемо да убијамо једног по једног Србина док не укинете Специјални суд за ОВК."
С друге стране, косовска полиција саопштила је да је све снаге усмерила ка откривању убица. Како се јуче сазнало, запаљена опел астра из које је, како се сумња, пуцано на Ивановића припада званично Аустријанцу српског порекла (70). Власник возила, међутим, више није међу живима, па се спекулише како су и на који начин убице дошле до аутомобила.

Обавештајци: Енглези први реаговали, случајно или...

Искусни обавештајци с пажњом су пратили реакције других држава и страних медија након атентата у Митровици. Како су рекли саговорници из обавештајних структура, занимљиво је да су се у дану злочина у оба случаја подудариле реакције из исте земље. Наиме, прва (а дуго и једина) држава која је званично реаговала била је Велика Британије, чије је министарство иностраних послова издало саопштење о трагичном догађају, констатујући да је то "облик насиља који бисмо волели да се искорени са западног Балкана". С друге стране, некако у исто време, британски Гардијан је први од европских медија објавио опширну анализу у којој се бави могућом позадином ликвидације, уз тврдњу да убиство "може бити искоришћено у политичке сврхе".
Саговорници тврде да све то не мора ништа да значи, али констатују и да се на међународној сцени, где се сукобљавају интереси великих сила, мало шта дешава случајно.

МУП упутио захтев Еулексу и Унмику

Министарство унутрашњих послова Србије истог дана када је убијен Ивановић, а одмах након што је Тужилаштво за организовани криминал покренуло предистражне радње упутило је Еулексу и Унмику захтев за учешће наших истражних органа у истрази. Директор полиције Владимир Ребић разговарао је са представницима Еулекса и инсистирао на хитном укључивању наших органа, као и да нашој полицији одмах доставе све расположиве информације о злочину.
- Инсистирамо да Еулекс у најкраћем могућем року укључи државне органе Србије, што би омогућило да починиоци овог тешког кривичног дела буду што пре приведени - навео је Ребић.

Прави господар Косова

- Кадри Весељи некада био на челу обавештајне службе Шик, која је настала и деловала у оквиру ОВК и повезана је са бројним злочинима
- Шик је званично угашен 2008, али и даље ради у сенци и има "паукову мрежу" сарадника по читавом Косову, укључујући и север
- Савет Европе га у извештају повезује са трговином људским органима
- Сумња се да је директно организовао, па чак и ликвидирао хашке сведоке
- Контролише албанску мафију на Косову
- Под директном заштитом западних служби и амбасада на Косову

Шта су све Албанци и Амери хтели да постигну

1. Изазивање нестабилности на Космету
2. Преузимање севера КиМ
3. Изазивање раздора међу Србима на КиМ
4. Укидање заједничких патрола Кфора и српских снага на административној линији
5. Стављање приче о Специјалном суду у други план
6. Прекид дијалога у Бриселу и избегавање формирања ЗСО
7. Убрзано формирање косовских оружаних снага под изговором да ће бити већа сигурност
8. Чишћење српских кадрова из косовске полиције на северу јер "не могу да реше злочин".

Реакције

Расим Љајић, потпредседник Владе Србије
Просто је незамисливо да у малој Косовској Митровици толика међународна заједница, са свим инструментима којима располаже, не може да разреши ово убиство.
Небојша Влајић, Ивановићев адвокат
Уколико косовско друштво мисли да буде друштво у коме појединац има права као што има неки други појединац, онда је веома важно да се починиоци што пре открију.
Зорана Михајловић, потпредседница Владе
Грађани јако добро препознају поруке председника Вучића, гаранта јединства и стабилности земље, који западним земљама нуди помоћ у откривању злочинаца, али у исто време тражи од њих да што пре открију ко је убио Ивановића.
Рамуш Харадинај, косовски премијер
Сви надлежни органи су ангажовани тако да не поздрављам ничије изјаве о мешању у истрагу. Можемо позвати и амерички ФБИ у испомоћ ако буде потребно.
Абелард Тахири, косовски министар правде
Свака информација косовских грађана која може да помогне у решавању случаја убиства Оливера Ивановића добродошла је, али не и учешће Београда у истрази.
Франкфуртер алгемајне цајтунг, немачки лист
Догодила се смрт у бастиону балканске мафије. За Косово, Србију и Србе у Митровици било би важно да се убиство разјасни. Али шансе не стоје добро.
Исповест супруге Оливера Ивановића можете прочитати ОВДЕ.
Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Весељи запретио да ће Албанци доћи до Ниша
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА