Најновије

БУРА БЕЧУ И САРАЈЕВУ: Штрахе се залаже за независност Републике Српске!

Аустријски вицеканцелар Хајнц-Кристијан Штрахе изјавио је да поштује суверенитет Босне и Херцеговине, али и право на самоопредељење народа.

Штрахе (Фото: Синхуа)

Тим речима Штахе је одговорио на низ критика због своје раније изјаве о Републици Српској, због које је морала да реагује и аустријска влада. Како пише "Дојче веле", бура је делом изазвана јер је у питању још један случај "лажних вести", а овог пута су се "упетљали" познати, мејнстрим медији. - Поштујемо суверенитет државе БиХ у којој живе три народа. Од Дејтонског споразума постоји државна структура босанско-хрватске Федерације и РС. Оба дела земље бирају свог председника и парламент. Десет кантона има сопствене законе и извршну власт. До данашњег дана постоји и међународни мандат са високим представником. Исто тако поштујемо и право на самоопредељење народа, рекао је Штрахе коментаришући критике на свој рачун. Аустријска влада је потом поновила подршку целовитости Босне и Херцеговине, дистанцирајући се од Штрахеа. Аустрија подржава "суверенитет и територијални интегритет Босне и Херцеговине" и не меша се "у унутрашње ствари" других земаља, рекао је Петер Лаунски, портпарол коалиционе владе коју су у децембру формирали десница и екстремна десница. Опозициона либерална партија Неос је објавила да је Штрахе за Телевизију Републике Српске изјавио да се залаже да се "Републици Српској да право да се одвоји" од БИХ. Испоставиће се чак и да Штрахе није баш тако рекао, већ да је говорио о "праву на самоопредељење". Како било, пренете речи аустријског вицеканцелара, вође екстремнодесничарске Слободарске партије (ФПО) која је ушла у владу с Народном странком (ОВП) конзервативног младог канцелара Себастијана Курца, изазвале су бурне реакције и аустријске деснице. "Наш потпредседник би поздравио нов рат у Босни", написао је на Твитеру званичник ОВП из Беча, Муамер Бећировић додајући да "ко познаје Балкан зна да је то што ради Штрахе ратно хушкање", док је шеф опозиционе посланичке групе опозиционих Социјалдемократа Андреас Шајдер је Штрахеову изјаву назвао "опасним потпаљивањем политичког барута". Нова полемика је избила недељу дана пошто је опозиција критиковала функционера ФПО-а Јохана Гуденуса јер се у Бањалуци церемонијално састао с председником Републике Српске Милорадом Додиком. Еколошка групација Пиз је ту посету парламентарног функционера ФПО оценила као "скандалозну", а либерална партија Неос затражила објашњење лидера ФПО и аустријског вицеканцелара Хајнца-Кристијана Штрахеа.

Шта је заправо рекао Штрахе

Како наводи "Дојче веле" у тексту "Шта Штрахе није рекао у Бањалуци", до буре је дошло када је бечки Стандард Штрахеове изјаве пренео без провере, ослањајући се на наводе опозиционе партије. Ипак, његова изјава, која чак није ни дата у Бањалуци, јер Штрахе тамо није ни био, гласи овако: „Једина структура која заправо функционише у Босни и Херцеговини је Република Српска. Стога и будућност БиХ посматрам као донекле компликовану и нимало ружичасту. Свакако треба размислити о томе да се право на самоопредељење заиста омогући. Не може бити да међународна заједница споља намеће једну вештачку државу, а да се не омогућује принцип самоопредељења. Да Срби, али и Хрвати, наравно треба да добију право да одлуче да ли желе да установе независна управна подручја у Босни и Херцеговини на дуги рок или можда у правцу другачијег самоопредељења и одлуке о суверенитету, можда и да се омогући спајање са Србијом или Хрватском уз промену државних граница. То би требало да предвиђа право на самоопредељење. Морамо се питати зашто се БиХ међународно приморава да буде мултиетничка држава и то тако што је стављена у лудачку кошуљу. То није у духу слободе и самоопредељења“. Зашто је припадницима Србске части забрањен улазак у БиХ, прочитајте ОВДЕ. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Заједничка коференција за новинаре милорада Додика и Хајнца Кристијана Штрахеа у Бањалуци у септембру 2015:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА