Најновије

МУТИРАНИ СВИЊСКИ ГРИП СТИГАО У СРБИЈУ! Опасан респираторни вирус регистрован у нашој земљи!

Мутирани облик свињског грипа АХ3Н2, против којег нема вакцине и који може да убије и здравог човека, стигао је у Србију крајем децембра, упозоравају домаћи епидемиолози. На хиљаде људи већ је оболело од овог вируса, који изазива изузетно високу температуру и тешке облике упале плућа и ушију. Посебан проблем представља то што се меша са слабијим, сезонским грипом, због чега долази до додатних мутација.

Илустрација (Фото: pixabay.com)

Стручњаци процењују да ће епидемија мутираног грипа доживети врхунац крајем јануара и да ће ове године од њега оболети више од 700.000 људи.

Измењена генетика

Епидемиолог др Зоран Радовановић открива  да је највећи проблем то што је од почетка године дошло до мешања два вируса, мутираног свињског и грипа типа Б, па се епидемиолошка слика драстично променила "преко ноћи".
- Овај вирус измењеног састава знатно се променио од фебруара прошле године и представља мутацију свињског грипа. Код вируса измењених генетских састава најгоре је што представљају спој неколико типова грипа и што ниједан вид имунизације не може да их искорени. Код мутираног вируса АХ3Н2 деловање вакцине је испод 50 одсто, што значи да заштите готово и нема. А када томе додате и деловање изолованог вируса соја Б, ни не чуди што је драстично повећан број заражених и што имамо нимало наивну епидемиолошку слику - објашњава др Радовановић.
Према његовим речима, врхунац деловања грипа очекује се већ крајем јануара, када би број оболелих могао драстично да се повећа.
- Деловање грипа је увек најјаче после празника, кућних окупљања и школског распуста. С тим што ће ове сезоне бити много више оболелих него претходних година. И што овај вирус може да буде кобан по било кога, без обзира на то да ли се ради о хроничном болеснику или потпуно здравој особи. Процењује се да ће врхунац епидемије грипа бити већ за две или три недеље. А према мојим проценама, од почетка до краја деловања грипа биће захваћено до десет одсто популације, односно око 700.000 пацијената - истиче саговорник.

Подмукао вирус

Специјалиста опште праксе др Невенка Димитријевић истиче да "комбинација" два вируса грипа може да проузрокује веома тешку клиничку слику и да је зато веома битно следити савете лекара.
- Упала грла, цурење носа, кашаљ, слабост, повишена температура и болови у мишићима главни су симптоми сваког сезонског грипа. Али уколико болест траје дуже од седам дана, а заражени осете велику изнемоглост праћену температуром већом од 38 степени, гушење и убрзано дисање, потребно је одмах се јавити лекару. То је јасан знак да сте се нашли на удару грипа који са собом носи или јаку упалу ушију или бронхитис - упозорава др Димитријевић.
Она додаје да је овај сезонски грип један од најподмуклијих до сада, јер напада чак и потпуно здраве особе.
- Када је сезона вируса, углавном су на удару деца, стари и хронични болесници. Међутим, овде ствари нису тако наивне, јер овај измењени вирус може да зарази и младе људи и да их потпуно обори с ногу. Он урушава имуносистем и у организму ствара потпуни колапс и малаксалост. Нажалост, може довести и до тежих респираторних инфекција праћених тешком и опасном клиничком сликом - открива докторка Димитријевић.

Регистровано 3.508 случајева

Према подацима Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут", на територији Србије регистровано је 3.508 случајева грипа, и то само у првих шест дана 2018. године. Због мутације вируса и мешања два типа за сада није утврђено колико пацијената пати од ког соја вируса. У "Батуту" кажу да су најугроженија деца до четири године.
Шта све може чаша воде и кашика меда прочитајте ОВДЕ.
Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Лечи запушене артерије, масноћу у крви, инфекције и прехладу
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА