Најновије

Кинези Николићу: Србија за нас на листи приоритетних земаља

Председник Националног савета за координацију сарадње са Руском Федерацијом и НР Кином Томислав Николић започео је радну посету Кини. Главне теме разговора Николића и потпредседника кинеске Државне комисије за реформе и развој Нинга Ђиџа били су постојећи, као и могућност реализације нових пројеката.

Томислав Николић (Фото: Јутјуб)

Двојица саговорника изразила су задовољство досадашњом сарадњом двеју држава у оквиру иницијативе "Појас и пут", наведено је у саопштењу.
Као позитиван пример конкретне сарадње у области производње, истакли су успешну приватизацију "Железаре Смедерево".
Реализација пројекта пруге Београд–Будимпешта, који има највећи значај за регион, даће нов импулс иницијативи "16+1", констатовао је потпредседник Комисије Нинг Ђиџу.
"Кина вреднује сарадњу коју има са Србијом и Србија је за нас на листи приоритетних земаља у оквиру иницијативе 'Појас и пут'. Комисија за реформу и развој наставиће да имплементира пројекте које лидери двеју држава договоре", подвукао је потпредседник Комисије за реформу и развој.
Током радне посете Пекингу, покренути су разговори и о приватизацији РТБ "Бора" од стране кинеске компаније "Зијин".
Потпредседник Националне комисије за реформу и развој Нинг Ђиџу истакао је да Комисија подржава кинеске компаније које намеравају да улажу у Србију попут компаније "Зијин", чију намеру да приватизује РТБ "Бор" је подржао и председник НР Кине Си Ђинпинг.

Договори о радовима на прузи Београд–Суботица

Председник Националног савета Николић истакао је неопходност што скорије финализације договора који се тичу даљих радова на деоници пруге Београд-Суботица, као и кредитних аранжмана са кинеском Ексим банком за обилазницу Остружница – Бубањ поток и деоницу ауто-пута Прељина–Пожега.
Кинеско-српска сарадња иде узлазном путањом у свим областима, за Србију су посебно охрабрујући подаци о расту нашег извоза у Кину. Жеља ми је да се у Србији реализује још пројеката који ће пунити буџет попут "Железаре Смедерево", рекао је Николић.
"Користим ову прилику да председнику Сију, Вама, државним званичницима и народу НР Кине честитам изванредне економске и реформске успехе у протеклих 40 година", нагласио је Николић.
Саговорници су констатовали и да би, уз сагласност и сарадњу Београда, Скопља и Атине, кинеска страна пружила подршку разматрању реализације канала Дунав – Морава – Вардар – Егејско море, пројекта који би допринео речном повезивању европских држава, наведено је у саопштењу. Коалиција са Радуловићем разбеснела чланове политичког савета Двери. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Томислав Николић - Исконска је тежња свих грађана Србије и Српске да живе у једној држави
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА