Најновије

Турска ради на „капитулацији” Сједињених Држава у Сирији

Сиријски електронски медији су објавили да су од бомби турске авијације у курдској енклави Африн у Сирији погинула два америчка војника.

Илустрација (Фото: Правда)

Пентагон засад ни на који начин није одреаговао – ни потврдом ни демантијем.
Исти је случај и са вестима (или „вестима“) да су у камповима америчких и британских командоса експлодирале најмање две бомбе и да наводно има „много мртвих и рањених“.
Анкара, у сваком случају, наставља војну операцију против Курда коју је у америчком циничном маниру назвала „Маслиновом гранчицом“ (присетите се „Милосрдног анђела“).
Турци, у сваком случају, напредују. Засад успешно „одгризају“ делове енклаве, нападајући истовремено из четири правца.
Курди у Африну, иако нису слабо наоружани, немају помоћ ниоткуд. Чак ни од сународника из енклаве Манбиџ и из Ирачког Курдистана.
Зато није изненађење што је њихово руководство из Африна затражило од Сирије као државе да их заштити од Турске. Формално, апелују да Дамаск преузме контролу над својом државном границом са Турском.
Међутим, од тога неће бити ништа. Сирија ће препустити Турској да сломи курдски сепаратизам, поготово што су Курди амерички савезници.
Ево како ситуације процењује експерт за Блиски Исток Геворг Мирзајан:
„Ердоганова армија има и бројну и техничку надмоћ и неће журити нити ограничавати операције, иако је то од њега затражио и Доналд Трамп. Чак је Трампу поставио питање: да ви нисте можда већ завршили своје операције у Авганистану и Ираку? Неки Курди би можда и притекли Африну у помоћ, али им Сирија то не дозвољава. Тачно у складу са договором који је Дамаск уочи турске операције постигао са Москвом, Техераном и Анкаром“.   
Мирзајан посебно наглашава да „Маслинову гранчицу“ ни у Европи нико није осудио:
„Поводом турског рата против Курда, Сједињене Државе су се нашле у потпуној изолацији. А већ се показало да су и Американци били принуђени да фактички оставе Курде на цедилу. Курди су се због тога коначно сетили Русије. чак су је оптужили да их је изадала. Међутим, Москва није на Блиском Истоку издала никога ко се ослањао на њу и уважавао њене интересе. Русија је чак – чим је постало јасно да Турска улази у рат – поштено посаветовала Курдима да се договоре са Дамаском и врате под контролу Сирије земље које су уз помоћ САД запосели“.
Мирзајан указује да САД сада покушавају да се договоре са Ердоганом и предлажу Анкари да се задовољи Африном, а да Манбиџ не дира. Државнби секретар САД, Рекс Тилерсон, понудио је Трцима формирање „зоне безбедности уз сиријско-турску границу“.
Заменик шефа труске дипломатије Бекир Боздаг на то је узвратио:
„Може, али одузмите прво Курдима сво оружје које сте им дали“.
Мирзајан је уверен да Турска фактички избацује Сједињене Државе из Сирије јер Американци у тој земљи – ако Анкара сломи Курде – неће имати на кога да се ослоне.
По његовој процени, Турска се неће заустављати све док јој Важингтон не буде претио увођењем санкција и истеривањем из НАТО... А то није на видику...
Сиријске "побуњеничке групе" планирају масовну офанзиву која ће, како тврде, потпуно пореметити садашњи тренд развоја војне и политичке ситуације у земљи, тврде извори британског BBC-а. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Руска авијација надлеће Идлиб и штити напредовање САА 
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА