Најновије

ВУЧИЋ О КОСОВУ: Можемо да изгубимо само оно што морамо (ВИДЕО)

Александар Вучић каже да неки разговори у Давосу, попут оних са Хашимом Тачијем и Едијем Рамом, нису били лаки, али да је доста времена уложено у разговоре о нашој будућности. Признато је то што Србија није имала проблема са економским реформама, захваљујући одговорности и озбиљности нашег народа.

Вучић (Фото: Синхуа)

Говорећи о Космету, председник Александар Вучић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да све што је Србија постигла на економском плану није одрживо ако немамо политичку стабилност.
Истакао је да ће, по питању Косова и Метохије, ствари кад-тад морати да се реше и додао да је важно како ће се то мерити у будућности и шта ће о свему томе да говоре наша деца.
"То значи да не изгубимо оно што не смемо да изгубимо, а да, ако хоћете да то дефинишем на тај начин, изгубимо само оно што морамо. Ја мислим да је то нешто што је нормално, рационално, или што нам не припада", рекао је Вучић.
"Ако људи не разумеју шта је то што радимо, увек постоји избор на некој другој страни, само се плашим да ћемо се вратити у неко време у којем смо пропадали, у време банкротства", додао је председник.
Нагласио је да, шта год да уради, биће оних који ће критиковати.
"Ја знам да су се у Србији сви спремили, зашиљили оловку – неки да опсују, неки да ми скидају главу, није то проблем, само ви свој посао сви заједно радите, јер шта год да урадим, они ће да критикују, како год да урадим – они ће да критикују", додао је Вучић. 
Истиче да је на нама да пробамо да разговарамо и постигнемо компромис.
"Зато сам рекао Албанцима: ако ви то говорите сваки дан и ако други у свету то очекују, да ћемо ми дати све а да заузврат не добијемо ништа, да ви добијете све а да заузврат не пружите ништа – хвала и довиђења", рекао је Вучић.
Додао је да су му неки од њихових функционера одговорили са – довиђења.
"Само вас молим да ми то кажете јавно и да то кажу они који доносе одлуке, а не њихови фићфирићи. И онда ти када донесу одлуку, онда ћемо рећи – хвала и довиђења", рекао је Вучић.
Указао је да су разговори са Приштином и очување мира у БиХ кључне теме.
"Ако будемо успели нешто да постигнемо, успећемо, а ако не, није смак света, видећемо како и шта даље, осим што лично морам да кажем да бих то доживео као неку врсту, не могу да кажем политичког пораза, али неку врсту додатног губљења времена у наредних десет или двадесет година", рекао је Вучић.
Истакао је да је важно да парафразира речи Џона Кенедија, који је рекао: "Кров куће поправљајте кад греје сунце, не чекајте да падне киша или да падне снег."
"Ми данас, када нам је економија у нарастању, а нећу да се хвалим са 460 евра просечном платом у децембру, јер је у децембру увек највиша због бонуса, али реално је да буде између 430 и 435 евра у марту и априлу када људи буду добили мартовску плату, чак и јануар ће бити 425 евра, што очекујем, али ће се приближавати 500 евра, као што сам рекао, до краја године. Све то по страни и све то није одрживо ако ми не будемо имали ту политичку стабилност", навео је Вучић.

"Морамо да видимо како сиротињу да подигнемо"

Када је реч о економији, Вучић је указао да у Србији има много људи који тешко живе и да је то проблем.
"Макроекономски показатељи напредују, оно што морамо да радимо у Србији у народном периоду то је, пре свега, да видимо како сиротињу да подигнемо и како они који су најсиромашнији да живе боље, али и средњој класи како да додатно помогнемо", објаснио је Вучић.
Додао је да су сви други макроекономски показатељи добри – јавне финансије су под пуном контролом, никаквих проблема нема са буџетом, никаквих проблема нема више са јавним дугом.
О економским реформама Србије се, каже, говорило и у Давосу.
"Србија није имала проблема са економским реформама, захваљујући одговорности и озбиљности нашег народа и то је овде препознато", рекао је Вучић. 
"Данас сам пред Кристин Лагард говорио о томе, а и она је говорила о таквим стварима, на два скупа која су затворена. Причали смо о томе шта смо успели да урадимо, и о смањењу дефицита, о томе да имамо суфицит већ две године у буџету, до смањења незапослености, до највећег резултата у довођењу страних директних инвеститора, убедљиво већег у односу на остале на Западном Балкану заједно, чак троструко већег него што има Хрватска или Бугарска, као чланице Европске уније", рекао је Вучић.
Истакао је да су то добре ствари и да, што се економије тиче, можемо да будемо оптимисти.
Онда се, каже, дође до тога да вам кажу да сте то могли да урадите у једном стабилном амбијенту, амбијенту мира – а питање је шта ћемо са Приштином, шта ће бити у Босни и Херцеговини, шта ће бити у целом региону.
"Када доћете до тога, онда видите колико смо данас времена уложили, не бих рекао утрошили, у разговоре о нашој политичкој будућности. Ти разговори нису лаки ни са господином Тачијем, ни са господином Рамом, иако у много чему имамо сагласност, али по кључном питању – питању Косова и Метохије, немамо сагласност", рекао је Вучић.
Навео је да се у Давосу о истим темама разговарало и на затвореним састанцима.

"Тражимо резултате истраге убиства Ивановића"

Вучић је рекао да ће наставак дијалога са Приштином свакако бити пре краја ове године. Истиче да је и ово данас била нека форма дијалога.
"Разговарамо, знате, није то неки велики проблем. Оно што је проблем је да ми тражимо решење за истрагу убиства Оливера Ивановића и по том питању смо врло озбиљни", нагласио је председник.
Додао је да Србија тражи и чека резултате и подсетио на изјаву америчког представника у Приштини Грега Делавија и других који су рекли да је ово изванредна прилика да приштинске власти, заједно са Еулексом, покажу своје резултате.
"Пошто нико није хтео да дозволи наше учешће у истрази. Ево вам изванредна прилика, молимо вас, покажите те резултате. Ако не покажете, посумњаћемо да неко од почетка није желео да ти резултати буду направљени, па ћемо видети шта је то што ми можемо да урадимо", рекао је Вучић.
Нећемо се предавати по том питању, истакао је председник.

Очекује се добра позиција Србије у новој стратегији ЕУ 

Вучић је рекао и да је у Давосу разговарао и са европским комесаром Јоханесом Ханом и додао да он разуме позицију Србије.
"Зна колико нам је тешко да трпимо свакодневна понижења на различите начине, али тражи од нас одговорност, јер смо се и до сада одговорно понашали", рекао је Вучић.
Указао је да је Хан рекао да очекује добру позицију Србије у оквиру стратешког документа ЕУ, који ће ускоро бити представљен и који је веома важан.
Вучић је захвалио председнику Европске комисије Жан Клоду Јункеру што се бори и за Србију и за проширење.
"То је за нас од изузетног значаја, јер ће то додатно стабилизовати наше прилике и значиће долазак још већег броја инвеститора", навео је Вучић.
Навео је да је данас на једном неформалном скупу имао част да седи поред Клауса Шваба, који је шеф читавог Економског форума и који је рекао да једва чека да дође у Србију.
"Дакле Клаус Шваб, који је шеф читавог овог Економског форума, буквално легенда свих ових окупљања, доћи ће у Србију. Део активности да имамо у Србији и да увек будемо и позивани и да будемо део светске политике", рекао је Вучић.
Говорећи о сусретима у Давосу, Вучић је рекао да је имао састанке и са представницима компанија које желе да инвестирају у Србији.
"Да се боримо и за тих стотину људи које неко хоће да запосли и за 1.000 људи које неко хоће да запосли, то увек иде добро и увек даје резултате. Кад год се неко пита да ли је дало, давало је у прошлости, даваће и у будућности", закључио је Вучић.

"Трампу ћу поручити да још мало слаби долар"

На питање да ли ће се сутра видети са председником САД Доналдом Трампом, Вучић је рекао: "Сад да ли ћу га видети, вероватно као и Макрона и све друге, на неколико тренутака."
Додао је да ће захвалити америчком председнику.
"Захвалићу му се, нека гледа још мало да слаби долар, то јача вероватно њихов извоз, то јача њихово привлачење туриста из целог света у Америку, али то је нама одлично, нама додатно пада јавни дуг мимо свега што радимо. Тако само нека наставе са том политком 'America first' или како год већ да је називају", објаснио је Вучић.
Додао је да Србија у потпуности подржава економске мере председника САД, јер су оне одличне и за Србију.
Ил-78М-90А спреман да премаши легенду својих совјетских предака. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА