Најновије

Ево зашто Београд још није укључен у истрагу о убиству Оливера Ивановића!

Да ли би Влада Србије условљавањем наставка бриселског дијалога, а Српска листа "орочавањем" трајања Владе Косова која зависи од њених гласова могли да помогну да се званични Београд укључи у истрагу о убиству Оливера Ивановића.

Сахрана Оливера Ивановића (Фото: Јутјуб)

Због чега се овакве или сличне методе политичког притиска на Брисел и Приштину не користе?
У Канцеларији за КиМ Владе Србије одмах су се прогласили ненадлежним за оваква питања. Извори у дипломатским круговима незванично тврде да је због одбијања Приштине да се у истрагу укључе институције Србије, званични Београд, који ће засад морати да се задовољи само разменом информација, наставак дијалога у Бриселу везао за сопствену процену тока косовске истраге о Ивановићевом убиству. У Српској листи незванично је речено да је са Београдом договорено да се прати да ли ће размена информација дати резултате. "Не желимо да политичким иступима направимо погрешан корак, јер је ово први пут да у истрази учествују српски и албански тужиоци, полицајци са севера Косова и из Приштине", објашњавају у Српској листи.
- Притисак на Приштину и Брисел био би могућ, кад би Београд и Српска листа водили независну политику. Имајући у виду лојалност Београда према Бриселу, тешко је очекивати да би власт, која такве методе није користила да би на дневни ред ставила теме попут повратка прогнаних Срба, јавне својине Србије на КиМ, безбедности СПЦ и српског народа, сад то урадила због истраге о убиству Оливера Ивановића - оцењује Слободан Самарџић, бивши министар за КиМ Владе Србије, а сад председник Државотворног покрета Србије.
Према његовим оценама, тренутна ситуација у којој "обе стране - и Београд и Приштина апелују на мир и сигурност, како би се што пре заборавили немир и несигурност које је изазвало Ивановићево убиство, само је привид". Самарџић каже да је "суштина тог апела да се сви врате бриселском процесу, који је овим убиством угрожен".
- Имајући у виду да је КиМ ван правног система Србије, Београд је тражећи да се укључи у истрагу, учинио све што је могао. Друга ствар је политичко питање последица Бриселских споразума, којима је Београд сам себи ускратио могућност да води истрагу. Пре тих споразума имали смо двоструку полицију - Србе у КПС и полицију у цивилу, имали смо судове. У таквим околностима Београд би могао да води своју истрагу, можда чак и да сарађује са косовским Албанцима, мада су за њих то биле "паралелне" институције, које је актуелна власт у Србији бриселским споразумима угасила - објашњава Самарџић.
Политички аналитичар Душан Јањић сматра да би Београд и Српска листа могли да врше притисак да се формира "заједнички координациони истражни тим у коме би са надлежним институцијама у Србији сарађивали Приштина, Кфор и Еулекс".
- Ко то одбије, одговоран је за стварање политичког амбијента за Ивановићево убиство. Такав заједнички тим је потребан не само због овог убиства, него и због 14.000 предмета који чекају да буду решени. Али, све је у главама политичара. Хашим Тачи греши што користи ову ситуацију за доказивање косовске државности и формално-правног признавања независности, јер је ово прилика да се покаже да косовска држава функционише на северу Косова - каже Душан Јањић.

Брзина и правда

- Београд не треба да тражи убрзавање истраге. Брзина у истрази није увек у корист правде. Полицијско правило гласи да ако се за 48 сати не ухвати починилац, не треба брзати. После 48 сати треба пратити токове новца, кретање преко сателита.., што је јако компликована мрежа. Треба дати одговоре на питања: ко је убио Оливера Ивановића, ко је наручио, ко је платио и ко је био логистика за његово убиство - истиче Душан Јањић.
Прочитајте ОВДЕ на шта је Берлин упозорио Немце а тиче се Косова?
Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Србији забранили истрагу убиства Оливера Ивановића
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА