Најновије

ЧУВАЈУ ЈЕ 24 САТА?! Након премештања из Јасеновца, усташка плоча "За дом спремни" под заштитом полиције

Плоча Хрватских одбрамбених снага (ХОС) с усташким поздравом "“За дом спремни”", која је у септембру прошле године пресељена из Јасеновца на нову локацију недалеко од Новске налази се под 24-часовном заштитом хрватске полиције, наводе хрватски медији.

Табла (Фото: Јутјуб)

Загребачки "Јутарњи лист" наводи да су полицајци који је обезбеђују понекад у цивилу и користе аутомобил без видљивих полицијских ознака, а понекад су у службеном полицијском возилу и у униформи саобраћајне полиције.
Пошто се локација Баира, на коју је плоча премештена, налази уз пут који од Пакраца ка према Новској, саобраћајни полицајци који дежурају уз плочу каткад зауставе понеко возило које тим путем пролази и легитимишу возаче, наводи овај лист.
Подсећа се да је хрватски министар унутрашњих послова Давор Божиновић у спетембру, када је плоча након вишемесечних јавних притисака на Пленковићеву Владу премештена из Јасеновца на нову локацију, на новинарско питање значи ли то да поздрав 'За дом спремни' може да се користи било где другде у Хрватској осим у Јасеновцу рекао: "Тито не значи то", и додао да је "ово прва од две фазе" и да следи свеобухватно решење овог питања и да је могуће да ће Влада сачекати препоруке Савета за суочавање са прошлошћу.
"Јутарњи" наводи да "Божиновић ни тада, а ни после није рекао да ће до изналажења "свеобухватног решења" плочу 24 сата чувати полиција".
Лист наводи да је "локација на коју је плоча ХОС премештена, међутим, вишеструко занимљива".
- Само двадесетак метара од тог места је костурница и рушевине споменика подигнутог у знак сећања на 650 палих партизана и цивилних жртава фашистичког терора убијених у завршним операцијама ослобађања Пакраца, Новске и Славонског тругла у пролеће 1945 - пише у тексту "Јутарњег".
Прочитајте ОВДЕ како је Ивица Дачић одбрусио Хрватима на њихову протестну ноту због Јасеновца.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

ХРТ Отворено: Жучна расправа око плоче у Јасеновцу.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА