Најновије

И МРТВОГ ГА СЕ БОЈЕ: Слободан Милошевић и даље на ''црној листи'' САД

Иако је "црна листа" САД освежена 26. јануара ове године на њој су се нашла имена давно преминулог председник СРЈ и Србије Слободана Милошевића и хашког осуђеника Горана Хаџића, који је умро 2016. године.

Слободан Милошевић (Фото: ЈуТјуб)

Како је пренела агенција ХИНА, председник Републике Српске Милорад Додик и у 2018. години уврштен је на "црну листу" америчког Министарства финансија, а на подугачком попису проблематичних особа и организација с Балкана, како их класификују у САД, друштво му праве бројни осуђеници за ратне злочине, али и они који су за Вашингтон проблематични због, како се наводи, других разлога - пензионисани генерал Љуба Ћесић Ројса или Станко Сопте.
Међу именима Албанаца издваја се Фатмира Љимаја, актуалног заменика председника владе самопроглашеног Косова. Комисија за надзор над страним средствима (ОФАЦ) Министарства финансија САД крајем јануара објавила је консолидовани списак особа под санкцијама америчке владе а у делу под ознаком Балкан налази се двестотинак особа и организација из БиХ, Хрватске, Србије, Македоније и Косова*. Међу особама којима је замрзнута сва евентуална имовина на територију САД и уједно забрањено путовање у ту земљу су хашки осуђеници Веселин Шљивачнанин, Војислав Шешељ, Ратко Младић, Биљана Плавшић, Момчило Крајишник и Радован Караџић, али и већина чланова Караџићеве уже породице, укључујући његову ћерку Соњу, која тренутно обавља дужност потпредседнице Народне скупштине Републике Српске. На списку је и Валентин Ћорић, један од шест бивших званичника тзв. републике Херцег-Босне осуђених пред Хаашким трибуналом у новембру прошле године. ХИНА констатује да међу тим именима нема других чланова те групе попут Јадранка Прлића или Миливоја Петковића. На "црној листи" сад су и Хрвати осуђени за ратни злочин почињен у последњем рату - Даријо Кордић, Младен Налетић Тута, Винко Мартиновић Штеле, Маријо Черкез, Анте Фурунџија. Уз Ројса и Сопту који по критеријима америчких власти спадају у неку другу категорију, ту је и бивши члан Председништва БиХ Анте Јелавић, за којим трага босанскохерцеговачко правосуђе. Познатија бошњачка имена с америчке "црне листе" су она ратног начелника Главног штаба Армије БиХ Енвера Хаџихасановића, некадашњег министра унутарњих послова БиХ Бакира Алиспахића, који је смењен још 1996. године због веза с Ираном, те Сенада Шахинпашића Шаје, личног пријатеља Бакира Изетбеговића. Међу организацијама које су под санкцијама америчке владе су и даље Српска демократска странка (СДС), која је део владајуће већине у БиХ и Четнички равногорски покрет. Шта је владика Атанасије рекао о Вучићу и Ђурићу, погледајте ОВДЕ. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Последњи Милошевићев интервју пре Хага
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА