Најновије

КОЛИНДА "СМИРУЈЕ ТЕНЗИЈЕ": Позвала Вучића у Загреб током фебруара

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић позвала је председника Србије Алекандра Вучића да посети Загреб у фебруару, у јеку заоштрених односа двеју земаља.

Колинда и Вучић (Фото: Јутјуб)

Она се данас обратила медијима и јавности Хрватске поводом све заоштренијих односа Србије и Хрватске, насталих због међусобног оптуживања поводом изложбе о Јасеновцу у седишту УН, коју је отворио министар спољних послова Србије Ивица Дачић.
Колинда Грабар Китаровић је данас изјавила да је главни задатак Хрватске заштита националних мањина, како Хрвата у Србији тако и Срба у Хрватској. Она је такође истакла да ће њена земља настојати да све неспоразуме са суседима решава мирно и дијалогом, а уколико то не буде било могуће, како каже, Хрватска ће се обратити међународним институцијама. 
Такође, позвала је политички врх и Хрватске и Србије да учине више напора како би се тензије смириле. 
Званична посета председника Србије Александра Вучића Загребу првобитно је била планирана за новембар прошле године, али је одложена пошто се са хрватском колегиницом сагласио да је у том тренутку било боље да она буде одложена и да би требало да буде реализована у другачијој атмосфери. 
Китаровић је рекла да предано заговара и води политику искреног дијалога решавања отвореног питања у позитивној атмосфери. 
"У односима са суседима из бивше државе највише је отворених питања.Посебно су тим питањима оптерећени наши односи с Републиком Србијом. Ове се године навршава 100 година од завршетка Првог светског рата откада почиње наше столеће међусобних спорова и сукоба", рекла је председница, пренели су хрваски медији. 
Она је, каже уверена да Хрвати и Срби с више од 1000 година историје могу и желе наћи пут који ће нас водити у бољу будућност. 
"Покажимо како нам је једно столеће било довољно за поруке и стећи нову снагу за боље односе. Уверена сам да и наши суграђани то желе", рекла је Китаровић и истакла: 
"Пре свега морамо разрешити судбине свих несталих у Домовинском рату, то је темељ правога мира. Свака мајка има право наћи своје дете, свог ближњег. Наша трајна задаћа је унапређивање положаја националних мањина, хрватске у Србији, и српске у Хрватској. Важно је и гранично питање. Сматрам да то можемо решити разговором, а ако не, онда на међународним судовима", рекла је председница. 
Уверена је, рекла је, да огромна већина грађана Хрватске првенствено занима бољи живот и боља радна места, зато привредницима треба још снажније отворити простор за улагања и сарадњу. 
Оценила је да је сарадња Хрватске и Србије веома значајна и мора бити гарант тајног мира и стабилности. 
Иначе, овај позив Китаровићеве председнику Вучићу дошао је након новог подизања тензија између две државе, а након што је Србија у Њујорку отворила изложбу о Јасеновцу. 
Подсетимо, нови дипломатски рат Србије и Хрватске започео је због недавно отворене изложбе о Јасеновцу у седишту УН у Њујорку, коју је отворио министар спољних послова Србије Ивица Дачић, који је том приликом дао неколико изјава "које су погодиле Хрватску". 
Потом је у Загребу српском амбасадору упућена протестна нота због Дачића, који је, како је навела хрватска страна, "индиректно оптужио Хрватску за рехабилитацију усташтва". У протестној ноти је оцењено и да су његове оптужбе неистините и увредљиве, а наведено је још и да се сада може поставити питање да ли је Србија заиста заинтересована за изградњу добросуседских односа. 
Хрватска министарка спољних и европских послова Марија Пејчиновић Бурић оценила је да Србија нема кредибилитет да говори о Јасеновцу док истовремено рехабилитује своје злочинце из Другог светског рата.
Прочитајте ОВДЕ зашто премештену плочу са натписом "За дом спремни" премештену из Јасеновца, хрватска полиција чува 24 часа?
Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Дачић о хрватској ноти: Запрепашћен сам таквим лицемерјем и безобразлуком
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА