Најновије

Европска комисија усваја стратегију за пријем Србије у ЕУ

О стратегији за пријем Србије и других земаља Западног Балкана у чланство ЕУ најпре ће се изјаснити посланици Европског парламента, а потом би стратегија у коначном облику требало да буде упућена земљама-чланицама на даље изјашњавање.

Европска комисија усваја стратегију за пријем Србије у ЕУ (Фото: pixabay.com)

Европска комисија ће на састанку у Стразбуру усвојити коначан текст стратегије за пријем Србије и других земаља Западног Балкана у чланство ЕУ.
Одмах затим јавности ће стратегију представити комесар за проширење Јоханес Хан и Федерика Могерини на конференцији за новинаре. О њој ће се изјаснити на пленарној седници Европског парлемента и европски посланици.
Након тога, стратегија ће бити упућена земљама чланицма, које ће имати прилику да се одреде о стратегији на самиту европских лидера у марту када се очекује да усвоје и закључке на ову тему.
Од стратегије се очекује да потврди оквирни индикативни датум за пријем Србије и Црне Горе као водећих земаља у процесу - 2025. годину.
С друге стране листу неопходних послова и резултата који треба да буду постигнути од данас до 2025. како би тај циљ био могућ. То се односи на конкретне и стварне резултате у реформама у области владавине права као и постизање свеобухватног споразума о нормализацији са Приштином.
У нацрту је стајало да ће за тај споразум бити потребно да буде постигнут 2019. године. Међутим, како сазнаје РТС, у коначном тексту ток рока нема. Каже се само да је споразум о нормализацији односа са Приштином потребно постићи што пре.
За ову стратегију и оно што о њој пише одлучујуће ће бити и то у којој мери ће га подржати земље чланице. О томе ће се расправљати у наредним недељама и месецима.
Морган Фримен на "Националној географији" оптужио Србију за геноцид у Сребреници. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Малагурски: Шпанија блокира Косово!
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА