Најновије

ХАН СЕ САСТАО СА ОПОЗИЦИЈОМ: Имате пресудну улогу у реформама! Вучић вас напада јер...

Европски комесар за проширење Јоханес Хан разговарао је данас у седишту делегације ЕУ у Србији са представницима једног броја опозиционих политичких странака, а теме су биле стратегија ЕК за Западни Балкан, однос власти према опозицији, слобода медија...

Хан са опозицијом (Фото: Твитер)

Састанку са Ханом присуствовали су председник ДС Драган Шутановац, председник ЛДП Чедомир Јовановић, лидер ПСГ Саша Јанковић, потпредседник Народне странке Никола Јовановић, лидер ЛСВ Ненад Чанак, председник СДС Борис Тадић и лидер Нове странке Зоран Живковић.
Хан је оценио да је имао добар састанак са лидерима опозиције, истакавши да они имају пресудну улогу у доношењу политичких одлука и у реформама.
"Добар састанак са опозиционим лидерима у Београду. Они играју пресудну улогу у доношењу политичких одлука и у реформском процесу", написао је Хан на Твитеру после разговара са представницима опозиције у седишту Делегације ЕУ на Новом Београду.
"Европска перспектива Србије може успети само као заједнички пројекат, са свим демократским актерима и цивилним друштвом потпуно и слободно укљученим", додао је Хан.
Он је објавио и фотографије са састанка, на којем је било седам опозиционих политичара.
Како су новинарима рекли представници опозиције, са Ханом су разговарали о стратегији ЕК за Западни Балкан, односу власти према опозицији, владавини права и слободи медија.
Лидер ДС Драган Шутановац каже да је позитивно што је ЕУ донела стратегију за Западни Балкан, али је указао да се у Србији не спроводе реформе и да "каскамо за Европом".
"Разговарали смо о геостратешком положају у региону, КиМ, БиХ и да у Србији морају да се спроводе реформе, без обзира на велике проблеме. Поред стандардних питања који се тичу људских права, стања у медијима нагласили смо да не постоји дијалог, чак ни у парламенту", рекао је Шутановац.
Борис Тадић (СДС) је новинарима пренео да је на састанку отворио питање које се тиче "везе између организованог криминала и политичке елите у Србији".
Тадић је рекао и да је убиство Оливера Ивановића припремано у медијском смислу и додао да жели озбиљну истрагу.
Хану је рекао и да опозиција доживљава нападе од Александра Вучића који сматра да они, када се обрате ЕУ, "цинкаре и критикују земљу".
"ЕУ није иностранство за нас, ми смо земља у процесу интеграција", подвукао је Тадић.
Председник ЛДП Чедомир Јовановић каже да је опозиција имала "уобичајен" састанак и да је на њему било речи о новој стратегији ЕУ и условима који се налазе пред Србијом како би завршила процес европских интеграција.
"Што се тиче ЛДП сматрамо да је неопходно постићи што бржи договор са Косовом, стабилизовати Босну, убрзати економске реформе и ставити тачку на инстант кризе које потпуно уништавају односе у друштву, а одговорност за то је у великој мери на власти, али и на нама из опозиције", рекао је Јовановић.
Он је додао да ЛДП даје пуну подршку дијалогу који се води са Приштином и настојањима да се постигне правно обавезујући споразум што је, како каже, предуслов кључног искорака у процесу европских интеграција.
На питање да ли је било речи о владавини права и слободи медија, Јовановић је казао да су то "вечите теме сусрета" и да је ЕУ по том питању јасна, те да се то сада помиње и у стратегији, али напомиње да не треба "гајити илузију" јер је приоритет у овом тренутку за Европу - решавање Косова.
Председник Нове странке Зоран Живковић је казао да је заједнички став оних који су дошли на састанак са Ханом да се залажу за то да Србија буде део ЕУ.
Односи у региону, владавина права, слобода медија, политичке слободе биле су теме на које смо "упозорили" представнике Брисела, рекао је Живковић и објаснио да су то урадили, не како би тражили помоћ, већ да би, како каже, у Бриселу буду "свесни са ким разговарају".
"Моја улога на састанку је била да упозорим Хана и друге из ЕК да у Србији на власти имају саговорника који их лаже, једно прича друго ради, а треће говори...", рекао је Живковић.
Председник ПСГ Саша Јанковић није се обратио новинарима, али је нешто касније "стигло" саопштење где се наводи да је од европског комесара Хана затражио да јавно подржи захтев да представници опозиције добију приступ телевизијама са националном фреквенцијом, као и да се Европа придружи напорима да се на београдским изборима спречи "нова масовна крађа и манипулација".
Према његовој оцени циљеви из стратегије ЕУ - владавина права, борба против организованог криминала и поштовања људских права и Србији могу остваривати "само упркос и насупрот ономе што ради власт, а не заједно са њом".
На састанак нису били позвани лидер покрета Двери Бошко Обрадовић и Доста је било Саша Радуловић.

Обрадовић: Хвала Хану што нас није позвао на фолирантски скуп

Обрадовић је захвалио Хану што га није позвао на разговор с опозиционим представницима, поручивши да се "сад види ко је на бриселским јаслама, а ко права опозиција".
Двери, кажу, не воле да их "постројавају нижеразредни чиновници бриселског ЦК ЕУ", а Обрадовић у писаној изјави за медије тврди да је "једина поента" данашњег састанка Хана са опозицијом да обезбеди савезнике српском председнику за признање независног Косова, брисање преамбуле о КиМ из Устава и испуњење свих других услова из ЕУ.
"Или, неко можда сматра да су Чедомир Јовановић, Драган Шутановац и Ненад Чанак опозиција Вучићу? Ко једини из опозиције није позван у ово друштво за издају КиМ? Једино Двери и ДЈБ, ако не рачунам остале из опозиције који седе у локалним властима са СНС", наводи Обрадовић, уз захвалност Хану "што нисмо позвани на овај фолирантски скуп".
Обрадовић још каже да су Двери данас најмодернији европски покрет у Србији, јер, додаје, широм европских земаља на изборима све више побеђују политичке опције које имају сличан програм са Дверима јер се противе диктатима из Брисела.

ДСС: Нису Хималаји, него провалија

Демократска странка Србије саопштила је данас да је после десет година њена тврдња о нераскидивости процеса уласка у Европску унију и признавања независности Косова добила званичну потврду.
У стратегији Европске комисије стоји да је закључивање споразума са Косовом "кључно и хитно", односно јасно и гласно је речено да је услов за улазак у ЕУ признавање независности, као и споразум о разграничењу и граници, и то хитно, наводи ДСС.
Како се истиче, председник Србије Александар Вучић је на те директне нападе на интегритет државе први пут одговорио недвосмисленим и отвореним изношењем спремности да се одрекне Косова и Метохије, рекавши да су за нас те препреке као Хималаји.
"Србија се не налази пред Хималајима, већ пред провалијом, а одлуке које ће бити донете ове и наредне године определиће будућност Србије и српског народа", оценила је ДСС.
Та странка истиче да је уверена да ће се неодговорна политичка елита на власти и у опозицији, сви еврофанатици и евроатлантски лобисти, на најављеном референдуму суочити са непристајањем грађана на давање покрића националној издаји и самопоништењу Србије.
Прочитајте ОВДЕ како су радикали одговорили на притиске ЕУ?
Извор: Танјуг/Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Да ли је Хан "пронашао" доказе о угрожености слободе медија у Србији?
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА