Најновије

"ТРЕБА ДА СЕ ИЗВИНИ ЗБОГ УЛОГЕ У РАТУ": Три дана пре посете, Вучић главна тема у Хрватској!

Упркос позиву хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић да се заустави "вербални рат" на линији Загреб - Београд, уочи прве званичне посете председника Србије Александра Вучића, у Хрватској се не стишава бура изазвана најавом те посете.

Вучић и Колинда Грабар Китаровић (Фото: Јутјуб)

Долазак Вучића, наиме, свакодневна је тема у медијима, али и парламенту и влади, а прећутана је само у говору премијера Андреја Пленковића у уторак у Европском парламенту у Стразбуру.
И док удовице хрватских ветерана и удружења ветерана припремају протест због посете председника Вучића, хрватски парламентарци су сложни у једном - да је дијалог између двеју држава нужан да би се решили спорни проблеми.
Опозиција, међутим, не верује да ће после посете председника Вучића доћи до било каквих помака у односима две државе.
Неки посланици најутицајније ХДЗ, чији је премијер Пленковић председник, попут Миљана Бркића, министар одбране Дамир Крстичевић и неки из опозиције сматрају да Вучић неизоставно треба да се извини за говор у Глини, 1995. године.
Готово сви електронски медији на својим порталима објавили су тај, за њих спорни говор у Глини, а понеки не пропуштају прилику да Вучића називају четником.
Бивши генерални секретар те странке Домагој Иван Милошевић, не осврћући се на захтеве за извињење српског председника, акценат ставља на привредну сарадњу.
Он је за портал Нет.хр рекао да су "хрватско-српски односи јако оптерећени последицама агресије на Хрватску, али чувати и волети своје не може и не сме искључити сарадњу са суседима".
"Са свим суседима треба разговарати, а посебно са Србијом у коју су хрватски привредници уложили милијарде куна што је важно за тржиште", каже Милошевић и додаје да је "Хрватска лидер Западног Балкана и ту позицију мора задржати и на привредном и политичком плану".
Посланик ХДЗ Јосип Ђакић је потврдио данас у Сабору да ће Заједница жупанијских удружења и чланова хрватских војних инвалида Домовинског рата (ХВИДР) подржати протесте поводом најављене Вучићеве посете.
Протест ће, казао је, бити организован јер српске власти нису испунили критеријуме и мерила која су са Србијом договорена у претприступним преговорима Србије и ЕУ.
Из најутицајније опозиционе СДП истичу да су неопходни добри односи Хрватске и Србије, али и свих земаља у региону, те самим тим и дијалог.
Ипак, кажу да је тешко рећи да ово баш најбоље време за Вучићев долазак с обзиром на атмосферу која влада.
"Изјаве ни са једне стране не охрабрују и с обзиром на њих било какав помак у решавању спорних питања готово да је немогућ", каже за Нет.хр Домагој Хајдуковић.
На констатацију да је његов колега Бојан Главашевић изјавио да му је Вучићев долазак "апсолутно неприхватљив", те да је неопходно да се извини, Хајдуковић каже да је то став на који Главашевић има право, али и да Вучићево извињење не би било на одмет.
"Вучић би требало да се извини лично ради улоге у рату коју је имао и то извињење не би требало да буде формално, већ искрено", сматра Хајдуковић.
Извињење би, како се наводи, радо чули и у опозиционом Живом зиду, због Вучићевих изјава, али и због, како кажу, политике Србије која се не ограђује од четништва чија иконографија је неретко виђена у последње време и у Србији, али и Хрватској.
И они као и СДП сматрају да неких посебних помака у разговорима неће бити.
У тој странци сматрају и да цела ситуација везана уз позивање Вучића указује на некоординацију, "између два брда, Банских двора и Пантовчака", јер видљиво је, каже Хадуковић да између председнице и премијера о томе није било консултација.
"Мислим да се ништа неће променити док су ове гарнитуре на власти, јер су закопане у историји. Много је отворених питања, од питања несталих, сукцесије, повратка архивске грађе…", рекао је посланик Бранимир Буњац из Живог зида.
Он сматра да се овом посетом српског председника скреће пажња од битнијих тема као што је, на пример, Агрокор.
Према речима Буњца, у Живом зиду не мисле да по овом питању има неслагања председнице и премијера, већ да је реч о некој врсти кампање у коју је Колинда Грабар-Китаровић већ кренула.
"Она је активна, меша се у све и у оно што јој није у надлежности и не верујем да због овога неће бити кандидаткиња за председницу своје досадашње странке", закључио је Буњац.

МУП Хрватске: Све безбедносне службе раде свој посао

Све надлежне институције у Хрватској раде свој посао на безбедности и јавност може бити мирна, изјавио је данас министар унутрашњих послова Давор Божиновић.
Божиновић је, преноси ХИНА, рекао да хрватске институције имају велико искуство у организацији међународних скупова и дочека страних државника.
Упитан о могућим најављеним протестима због посете Вучића, министар је рекао да, ако их има, протести се најављују полицијским управама.
На питање да ли су усклађени ставови владе и председнице Републике око ове посете, Божиновић је рекао да ће се, колико је њему познато, председник Вучић састати са својим домаћином, хрватском председницом Грабар-Китаровић, а имаће састанке и са председницима владе и сабора.
Прочитајте ОВДЕ шта ради Рамуш Харадинај код шефа ЦИЕ?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Који је значај посетe Александра Вучића Хрватској? питају се хрватски медији.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА