Најновије

Поповић: Косово није независно, позиција Србије добра (ВИДЕО)

Косово није независно, али Срби на КиМ су и даље обесправљени, једнострано проглашена независност није ништа донела, а Албанци постају свесни да је лажна држава кула од карата која може сваког секунда да се сруши, рекао је министар без портфеља за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

Ненад Поповић (Фото: Јутјуб)

Поповић је у емисији "Упитник" на РТС-у рекао да је Косово црна рупа Европе, место где владају криминалци, нарко-мафија. "Време је прошло, маске су пале. Косово није независно, да јесте нико нас не би притискао да наставимо преговоре и потпишемо споразуме", рекао је Поповић.
Како каже, Србија има адуте у рукама, а нарочито охрабрује став Шпаније да Косово може да улази у институције само као регија Србије.
"Имамо резолуцију 1244, неколико пријатеља, пре свега Русију и Кину које никад нису биле јаче. Имамо пет држава у ЕУ које нису признале независност, ни они се још нису договорили по том питању. Мислим да је позиција Србије добра, само треба бити мудар и стрпљив", навео је Поповић.
Додаје, да је питање имовине једно од кључних питања за Србију, као и нешто што запад препознаје као вредност.
"Ми инсистирамо на том питању, државна и приватна имовина, питање рудних богатстава, термоелектране, железнице..Постоје правни тимови који се баве тиме, постоје међународни судови, треба се судити до краја и да се боримо за своја права", наводи министар.
Оцењује, да је упркос убиству Оливера Ивановића данас безбедност Срба на КиМ много боља него што је била, али не искључује могућност да терористичких аката попут овог може бити још.
"Ивановићево убиство имало је неколико циљева, да нико од Срба не треба да се осећа безбедно, да се направи поделу међу Србима на Косову, да се искористи у дневно-полтичке сврхе и да се ослаби наша преговарачка позиција", каже Поповић и додаје, да сви ти циљеви нису остварени због изузетне реакције Србије након убиства.
"Александар Вучић је отишао на КиМ, цела држава је реаговала. То нису очекивали и њихов план је пропао. Не искључујемо да може бити још терористичких аката, али то не значи да је безбедност Срба гора", истиче Поповић.
Навео је да је обавезујући споразум, како каже међународна заједница, и даље бели лист, те да очекује много притисака на Србију да пристане на чланство Косова у УН.

Вaжно покретање дијалога 

Ипак, како каже, Србија има огроман маневарски простор, а врло је важно и покретање унутрашњег дијалога.
"Мислим да треба да до половине ове године изађемо са нашим решењем за Косово, да то буде компромис и већа аутономија него што је била. Компромис Албанаца треба да се огледа у томе да прихвате да неће добити оно што су хтели од почетка, независност и столицу у УН", наводи Поповић.
Додао је да су за бољи живот Срба на КиМ кључни безбедност и економија, те да је останак младих једина шанса за будућност.
"Задатак ове генерације политичара Србије је да сачувају Косово, то морамо кроз разговор са међународном заједницом, чување пријатељства са онима који нас подржавају и кроз вођење дијалога", каже Поповић.
Истиче, да будућност Срба на КиМ постоји, те да ће за Србију држава Косово увек бити лажна држава. "Свим Србима би поручио, догодине у Призрену", закључио је Поповић. Шта у Руској странци мисле о власти Александра Вучића сазнајте ОВДЕ. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Трибина ДСС "Апел за одбрану Косова и Метохије".
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА