Најновије

ВУЧИЋ: По питању будућности немамо супротстављене интересе

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је дошао у Хрватску да разговара о отвореним питањима. Истакао је да се српска и хрватска страна готово ни у чему не слажу, али да по питању будућности немају супротстављене интересе. Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић каже да се у многим питањима две стране нису сагласиле, да су се у неким приближиле, а у неким ће се у будућности приближити.

Вучић и Китаровић (Фото: Јутјуб)

Александар Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре после састанка са хрватском председницом захвалио Грабар Китаровићевој на позиву и срдачној добродошлици по доласку у посету Хрватској. 
Како је рекао, разуме да то за њу није био лак потез имајући у виду атмосферу која је стварана у Загребу и у читавој Хрватској. Навео је да је уверен да ће људи умети да разумеју политичке потезе обе стране.
Вучић је истакао да је дошао да разговара о отвореним питањима. Каже да ће Србија и Хрватска морати да имају боље односе у будућности, без обзира на то колико то не желе сви у политичким системима обе земље. 
Председник Србије је рекао да се, када је у питању прошлост, српска и хрватска страна готово ни у чему не слажу, али да по питању будућности немају супротстављене интересе ни у једном пољу.
"О прошлости готово да ни у чему нисмо сагласни, али, ако ништа друго, разумели смо да друга страна има другачији поглед на то, па ћемо гледати да бар разумемо тај поглед", рекао је Вучић.
Било је речи и о граници на Дунаву. Председник Србије је рекао да две земље имају различит став о томе, да се Хрватска позива на катастарске књиге, а Србија на закон. Додао је да ће две земље покушати то да реше билатералним путем у наредне две године, а ако не, ићи ће се на међународну арбитражу.
Вучић је рекао да ће следеће недеље примити и удружења несталих из Хрватске како би видео како може да се помогне.
"Могу да кажем да смо нека мала решења неким људима могли већ данас да донесемо, да знају где је тих неколико лица страдало", рекао је Вучић.
Како је рекао, са хрватском колегиницом разговарао је о припадницима мањина и шта ми можемо да урадимо за хрватску мањину у Србију, а Хрватска за српску заједницу у Хрватској. 
Поручио је да је то за српску страну од кључног значаја.
"Надамо се и очекујемо од Хрватске да помогне Србима да могу и смеју да се изјашњавају као Срби, да поносно чувају своје име и презиме и да ће после састанка побољшање права српског народа бити на дневном реду и да ће бити много тога учињено", поручио је председник Вучић.
Он је захвалио председници Колинди Грабар Китаровић што је приметила да је на основу Суботичке декларације добар део проблема Хрвата у Србији решен, а да је он сам за неке од ствари са којима се суочавају припадници хрватског народа у Србији први пут чуо.
Подсетио је да је решено питање асфалтирања у Суботици и Таванкуту, музичког одељења у Бачком Моноштору, питање Куће бана Јелачића...
"Оно што смо могли од конкретних ствари смо решили, хоћемо да се поносимо решавањем проблема хрватске националне мањине у Србији", поручио је председник Вучић.
Биће уложено, каже, и у верске објекте, а било је разговора са надбискупом Станиславом Хочеваром, који има одређене идеје како додатно да се помогне.
"Са тим немамо ама баш никакав проблем", поручио је Вучић.

Србија заинтересована за пругу Београд–Загреб 

Навео је да је Србија заинтересована за пругу Београд–Загреб јер сматра да је важна и за повезивање две земље али и са западном Европом.
Председник Србије је рекао да се са премијерком Аном Брнабић договорио да у наредних 100 дана не буде ниједне речи уперене против Хрватске од стране државних званичника Србије, да не упућују никакве увреде и да се покуша променити атмосфера.
Како је рекао, неће се одговарати ни на евентуалне увреде. Урадиће се, рекао је, све што је у нашој моћи да имамо најбоље могуће односе са Хрватском.
Како је рекао, то и јесте посао политичара, али то до сада није био случај и то са обе стране, посебно са хрватске.
"То ће бити обавеза српске политике у наредном периоду", рекао је Вучић и истакао да се то неће мењати без обзира на то да ли из Хрватске буду долазили другачији сигнали.
"Желимо да градимо најбоље могуће односе, јер сматрамо да су односи Срба и Хрвата од кључног значаја за целу регију и цео Балкан", додао је.
Рекао је да ће данас разговарати и са представницима СПЦ, али и Католичке цркве и навео да је за то добио и благослов СПЦ.

Вучић: Нисам никакав четник

Александар Вучић је рекао да га нису узнемирили протести у Хрватској и поручио хрватском народу да није никакав четник, и да то није био нико у његовој породици, која је страдала у оба прошла рата.
Рекао је да не зна колико је људи било на протестима, али да је успут видео неке људе са паролама на којима је писало "Коњу, не лажи", нешто о извињењу, као и "четник-почетник", те "Барабо, врати се у Србију".
"Нисам се страшно узнемирио. Овде ме је на пристојан, добар и гостопримљив начин дочекала председница Хрватске. Рекли су ми да је на протестима било више стотина људи. Свако нека ради свој посао. Нека протестују, то је демократско право", рекао је председник Србије.
Он је истакао да је протеклих дана могао чути увреде на свој рачун и да жели грађанима Хрватске да поручи да није никакав четник, нити да му је ико у породици то био.
"И у прошлом рату и претпрошлом је породица Вучић страдала. Не знам да је ико од чланова моје породице у било каквом злочину учествовао", подвукао је Вучић.
Истовремено је поручио да, ако је некоме лакше да тим увредама остварује политичке поене, нека настави тако.
Председница Хрватске је рекла да је демократско право протестовати, и да је то обичај у свим демократским земљама.
"Међутим, не могу подржати вређање и говор мржње. Изражавање мишљења мора бити на културан и прихватљив начин, без ексцеса и нарушавања јавног реда и мира", подвукла је она.
Колинда Грабар Китаровић је српској јавности поручила да се не сме допустити да нам "појединци с рубова политичког спектра диктирају политику".
"Политику и међудржавне односе морамо ми који смо изабрани и огромна већина грађана која подржава посету председника Вучића – креирати, зато што морамо да разговарамо о питањима која оптерећују наше односе и морамо радити на бољитку наших држава и народа", рекла је хрватска председница.

"Није било речи о темама из прошлости" 

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић рекла је да са председником Србије данас није било речи о темама из прошлости. Договорили смо се да ћемо наставити да разговарамо, рекла је председница.
Грабар Китаровићева је рекла да је посета Вучића месецима припремана и да је хтела да се одржи у другачијим околностима.
"Након ескалације вербалног рата, одлучила сам да одржимо сусрет што пре. Захваљујемо Вучићу што је прихватио позив. Односи су бременити прошлошћу, о којој нисмо разговарали. Нажалост, она нас спречава да односе назове пријатељским. Обавеза нас као председникâ који смо непосредно изабрани јесте да разговарамо, налазимо додирне тачке, решавамо шта нас раздваја и налазимо пут у будућност који ће омогућити благостање српском и хрватском народу и држави", рекла је хрватска председница.
У многим отвореним питањима се нисмо сагласили, у неким смо се приближили, у неким ћемо се у будућности приближити, рекла је Грабар Китаровићева.
Указала је да је било речи о положају националних мањина, као и да је показана одлучност да се настави унапређење њиховог положаја. Договорено је да у државним делегацијама убудуће буду представници мањина и удружења несталих лица како би се чуо и њихов глас.
Навела је да је било дилема колико је Суботичка декларација допринела и рекла да је сваки корак напред добар и добродошао. 
Захвалила је Вучићу што је након те декларације и разговора покренуто побољшање положаје хрватске мањине у Војводини и целој Србији.
"Када је реч о положају хрватске мањине у Србији, један од наших главних захтева је политичка заступљеност Хрвата на нивоу покрајине и другим нивоима. Верујем да ће председник Вучић наставити разговоре са представницима мањине како би се остварила њихова права", подвукла је она.
Истакла је да су и правосудна питања била тема разговора и додала да је препорука владама две државе да наставе у оквиру мешовитих међудржавних комисија да раде на решавању правосудних питања.
У разговору је било речи и о границама, рекла је Грабар Китаровићева.
"Препоручујемо владама да наставе преговоре о граници у наредне две године, а ако не буде решења, да се договоримо о изласку на међународну арбитражу", рекла је Грабар Китаровићева.

Хрватска подржава чланство Србије у ЕУ 

Нагласила је да Хрватска подржава чланство Србије у ЕУ, као и да су спремни да Србији пруже политичку у техничку помоћ на европском путу.
Навела је да је један од пројеката које је предложила да се убрза обнова пруге Загреб–Београд.
Шефица хрватске државе је рекла да постоји много проблема око решавања судбине несталих, јер је прошло много времена, а да је охрабрује што је Вучић показао спремност да разговара са представницима хрватских удружења, те најавила да ће она разговарати са српским.
"Договорили смо се да наставимо разговоре. Мени лично је битно да смо се сложили о неколико отворених питања, која не представљају само политичку и државну одговорност, већ људску и етичку према грађанима, посебно према породицама које траже чланове породице да учинимо све да бисмо помогли у процесу да се питање несталих реши што је могуће пре", пренела је Грабар Китаровићева.
Навела је да Хрватска подржава чланство Србије у ЕУ и да је спремна да пружи сваку помоћ. 
"Разговарали смо и о конкретним пројектима, како искористити заједничке фондове ЕУ да би унапредили стандард живота грађана. Један од пројеката који предлажемо је да се убрза железничка пруга, то јест обнова пруге од Загреба, преко Викноваца, Товарника и Шида до Београда.
"Ако је не модернизујемо, теретни и сав други саобраћај ће заобићи посебно Хрватску", нагласила је хрватска председница.

Решавање проблема мањина

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће Србија учинити све да се Хрвати у Србији осећају добро.
"Знамо да они сада нису задовољни са свиме. Треба још пуно радити да се осећају боље и то ћемо урадити", нагласио је Вучић.
Говорећи о мањинским правима, рекао је да "у Србији желимо да Хрвати у њој живе као у својој кући", да осећају Србију као своју домовину, и да заједно с осталим грађанима раде на њеном напретку.
"Чак је и Жигманов, који ме иначе често критикује, данас у разговору који смо имали признао да постоји напредак у многим областима за Хрвате у Србији. То је питање у којем куцате на отворена врата, кад ме питате, и видећете да ће на том путу бити само напретка", рекао је Вучић. 
Председница Хрватске, на питање да ли је у реду да су припадници српске мањине суочени са чињеницом да 15 година чекају на струју и воду, казала да то свакако није у реду.
Она је подвукла да, при својим одласцима на терен, међу људе, када разговара са хрватским држављанима, никада не размишља које су националности.
"Битни су ми њихови проблеми. Недопустиво је да у Хрватској, у 21. веку, има људи који живе без струје и воде. Није реч о малом броју људи и није органичено на питања националне припадности. Има руралних средина у којима живи по двоје-троје људи. То је питање које ћемо решавати", нагласила је председница.
Она је додала да ће се, када је реч о већем броју становника, то решити далеководом, а када се ради о појединцима, планирано је у сарадњи са међународним организацијама и ЕУ да се то питање реши соларним панелима или на друге начин, како би се осигурале све потребе које, како је нагласила, имају да би живели живот достојан 21. века.

Кључно унапређење билатералне сарадње 

За обе земље је много важније да се питање границе реши једном заувек, и много је важније од било ког поглавља у преговорима са ЕУ, рекао је председник Србије.
Упитан о напретку Србије ка ЕУ, поглављима и очекује ли хрватску блокаду, Вучић је рекао да пре свега размишља о унапрађењу билатералне сарадње и односа и да је то кључно за односе две земље.
"Ако мислите да ћемо нешто решавати брже зато што пише у неком поглављу, а не зато што је важно за Србе и Хрвате, варате се. Мислим да је граница важно питање због нас, а не због неког поглавља, а ако се не договоримо, да кажемо да прихватамо одлуку међународне арбитраже", поручио је Вучић.
Јер, како је оценио, да имамо уређену границу једном заувек је најважније питање.
Истакао је и да се нада да Хрватска неће кочити пут Србије ка ЕУ.
"Али ми сигурно нећемо да молимо ни Хрватску, ни ЕУ, ни било кога. Оно што ћемо молити је да ми Срби и ви Хрвати имамо боље односе, јер је то значајно за оба народа", рекао је председник.
У вези с могућом трилатералом са БиХ, поручио је да су односи Срба и Хрвата у БиХ одлични, да деле ставове о многим питањима, те да би желео да такав однос буде успостављен и са Бошњацима.

Различита виђења по питању Степинца

Вучић је, одговарајући на питања о несталима, документацији из болнице у Вуковару, али и канонизације Алојзија Степинца, рекао да су то тешка питања и да се и по њима види колико на неке ствари различито гледамо.
Рекао је и да неће да говори о томе шта све ми очекујемо да добијемо и из "Лоре", те како очекујемо другачије пресуде, односно исти аршин према Хрватима који су чинили злочине, као и према Србима.
"И немам проблем са тим када ви кажете да је убијено 200 Хрвата и да је почињен злочин да кажем да је почињен злочин", нагласио је председник Србије и додао да се нада да ће се у случајевима убиства Срба рећи да је почињен тежак злочин.
"Мислим да је то благородно за обе стране", истакао је Вучић, и поновио да су и данас донели податке и информације о три тела, али да из пијетета према породицама о томе неће даље говорити.
Како је рекао, питање Алојзија Степинца, као и Јасеновца, за нас је страховито болно питање, вероватно најболније за српски народ.
"Не бих га даље отварао и то је све што могу да кажем", додао је Вучић.
Председник Србије је рекао и да ће разговарати са кардиналом Бозанићем, и да иде у доброј вери на тај разговор и са добром намером и да верује да однос кардинала Бозанића може да допринесе бољем односу према православцима у Хрватској и уопште, као и што однос СПЦ може да допринесе драматично бољем односу нас Срба према католицима и посебно према Хрватима.
"Захвалан сам председници Грабар Китаровић што је тај разговор организовала и очекујем да ће то донети добре резултате у будућности", рекао је Вучић, али и додао да по питању Алојзија Степинца имамо потпуно различита виђења.

"Обавеза државних функционера да се понашају одговорно"

Вучић је рекао да се договорио са премијерком Аном Брнабић да у наредних сто дана покушају да промене атмосферу која влада између Србије и Хрватске.
"Сви државни функционери имаће обавезу да не увреде хрватске званичнике, да се понашају одговорно, да имамо боље односе", рекао је председник Србије и додао да ће тако поступати без обзира на то да ли ће и хрватски званичници на то одговорити позитивно.
Рама, Тачи и Ахмети би да деле Космет, а Грци их подржавају! Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Танјуг, РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА