Најновије

ВУЧИЋ: Чуваћемо мир и унапређивати односе са Хрватском (ВИДЕО)

Између Србије и Хрватске је потребан дијалог, рекао је за РТС председник Александар Вучић, који је боравио у дводневној посети Хрватској. Поручио је да Србија неће бити слабија у будућности и да је њена снага у томе што држи до својих речи и уверења. Иако су ствари тешке, чуваћемо мир и стабилност и унапређиваћемо односе, истакао је председник.

Вучић (Фото: Јутјуб)

Александар Вучић је у интервјуу за РТС рекао да је најважнији резултат његове посете Хрватској оно што ће уследити, а то је напредак у неколико заједничких сфера од интереса Србије и Хрватске.
Како је навео, реч је пре свега о положају Срба у Хрватској, што Србију највише занима.  
Међутим, истиче да се не стиди да каже да га занима и да се учини све што је могуће да би се побољшао положај Хрвата који живе пре свега у Војводини.  
"Да чак не меримо то у бројевима и било чему другом, ти људи су грађани Србије, желимо да се осећају на најбољи начин", поручио је председник Србије.
Навео је да има много ствари за које Хрвати у Србији желе помоћ, од ректората до веће подршке њиховим културно-уметничким друштвима и поручио да ће се конкретно веома брзо видети резултати.
"Надам се да ће хрватска држава на исти начин поступити према Србима, за које сам данас видео, а могли сте и ви то да видите, нарочито у Вргинмосту, у Подгорју, да се људи плаше, да не смеју најотвореније да искажу своје мишљење. Надам се да ће то бити нешто другачије у будућности, то је наш посао", рекао је Вучић.
Председници Србије и Хрватске су послали поруке мира и сарадње, али без обзира на то, бура тешких речи у Хрватској се не смирује. У Хрватском сабору посланици су говорили да је Хрватска поражена Вучићевим доласком.
Одговарајући на те наводе, али и на тешке речи у медијима на рачун њега и Грабар Китаровићеве, Вучић је рекао: "Она је крива због тога што сам ја тобож понизио Хрватску, а ја сам крив по својој природи, што сам Србин, четник или шта већ хоћете."

Обе стране морају да чују и слушају 

Истакао је да је потребан дијалог и да и једна и друга страна морају да чују и слушају. Рекао је да неки људи у Загребу нису хтели да чују другу страну.
"Ви им све време кажете – али ми све другачије од вас мислимо о ономе што је било пре 23 и 27 година. Као да то не допире до њих. Као да морате да имате исто мишљење као они, а априори сте криви ако имате другачији став", рекао је Вучић.
Додао је да је очекивао да посета буде тешка, али не на том нивоу. Каже да се трудио, у складу са позицијом председника Србије, да се држи достојанствено и истиче да никад није видео уједињеније српске новинаре због свега што се дешавало, а код неких је чак видео и бес. 
"Ја сам се трудио да и јед, и чемер, и све оно кроз шта пролазим не показујем. Знате, ако вам покажу – баш ме брига што су теби спалили кућу, што су твоме оцу убили оца, што су твом оцу убили деду, баш ме брига за све то, једна твоја изјава од пре 30 година ми се није свидела, ај‘ сад ти да будеш крив за све то – ви станете, гледате и не верујете да поред свих ваших порука о будућности неко и даље на томе инсистира", рекао је председник Србије.

Србија мање слаба

На констатацију да пре три године, када је био у Загребу, није било никаквих проблема, рекао је да је то "зато што је Србија мање слаба, да не кажем да је снажнија".
"Али Србија, као што сам то рекао овде, неће бити мање снажна у будућности. Напротив. Српска снага је у томе да држи до својих речи и својих уверења, што, сложићете се, није био раније случај", рекао је Вучић.
Нагласио је да су Срби у Хрватској срећни и задовољни што неко уме да прими ударце и што је успео да се носи са тим – што није ни плакао ни кукао, већ се достојанствено носио са тим изазовима.
"Ми ћемо поштовати оно што смо рекли, 100 дана без иједне тешке речи, иако бих и данас имао много шта да одговорим различитим званичницима и ономе што ме јурио по Тргу, па чим сам се окренуо, зауставио се у тој јурњави", рекао је Вучић.
Додао је да је видео и да су у Београду неки његови политички противници, "који мисле о београдским изборима, док он нема времена томе да се посвети", говорили да је понизио Србију посетом Загребу и разговором са кардиналом Бозанићем. 
Поручио је да је поносан на Србе у Хрватској и на српску делегацију јер мисли да су на одговоран начин штитили интересе државе Србије и интересе будућности добрих односа Србије и Хрватске.

Важан разговор са Бозанићем  

Вучић је навео да је имао добар и веома важан разговор са кардиналом Бозанићем.
"Многи хрватски пријатељи су ми рекли данас у Загребу да је то можда био и најважнији разговор. Јер бољи однос Католичке цркве и према српском народу и према Српској православној цркви је, пре свега, најзначајнији услов, рекао бих, за напредак у нашим односима", истакао је председник.
Објаснио је да је разговор био коректан, отворен и искрен, што не значи да су се у свему сагласили.
"Да имам прилику да поновим тај сусрет са кардиналом Бозанићем, увек бих га поновио", рекао је Вучић.
На питање да ли је разговор са премијером Андрејем Пленковићем био непријатан, Вучић је рекао: "Ако мислите да ли ме је неко увредио или тако нешто – боже сачувај."
Међутим, каже да је било тешких тема.
"Они су мислили да је покретање одређених тема отприлике глогов колац у срце. Ми смо на то веома хладно одговорили и, рекао бих, са много више аргумената и одговорности", истакао је Вучић.

Очување мира и стабилности 

Поручио је да људи у Србији треба да буду спокојни.
"Иако су ствари тешке, иду у добром смеру. Чуваћемо мир и стабилност, унапређиваћемо односе. Посао нас политичара је да се боримо за своје земље и то ћемо наставити", нагласио је председник.
На питање о томе што је у полушали рекао председнику СНВ-а Милораду Пуповцу на Великој скупштини СНВ-а да не мора баш за сваки закон да гласа и да би онда остваривање права Срба било лакше, Вучић је одговорио да нема право то да коментарише.
"Ја не живим овде и не знам како би било да ми приђу нека двојица-тројица, да ми пљуну у лице и да ми лепе налепнице на леђа", рекао је председник.
"Понекад помислим да га другарски и братски позовем и понешто кажем. Увек се уједем за језик јер мислим да је њему свакако теже него мени", рекао је Вучић.
Додао је да ће председница Колинда Грабар Китаровић добити његов позив да пре лета посети Београд и да је уверен да ће она доћи.
Шешељ открио детаље из историје хрватског народа. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА