Најновије

ГЛАС СРПСКЕ: Шта пише у декларацији РС и Србије коју је Вучић стопирао?

Република Српска и Србија основаће национални савет за очување идентитета српског народа и заједнички и организовано ће деловати и спроводити низ мера да би спречили асимилацију српског народа, наводи се у споразуму у који је имао увид бањалучки "Глас Српске".

Илустрација (Фото: Pixabay.com)

Овај споразум, односно декларација како је раније названа, требало је да буде представљена јуче, на Сретење - Дан државности Србије, али је председник Србије Александар Вучић затражио да се то одложо неколико седмица док добије ширу међународну подршку.
Доношење споразума о спречавању асимилације српског народа најавили су прошле године председници Српске Милорад Додик и Србије Александар Вучић због потребе дефинисања начина борбе за опстанак српског народа.
Споразум би ускоро требало да усвоје парламенти Републике Српске и Србије, а Влада Српске већ је дала сагласност на предложени текст.
Сврха доношења споразума јесте да буде омогућено заједничко и организовано деловање Србије и Српске чији је главни циљ спречавање асимилације српског народа, наведено је у документу.
Као мере за спречавање асимилације српског народа, између осталог, наведени су неговање блиских односа са матичном државом, јачање свести о заједничком пореклу, чување и његовање српске културе и националног идентитета и убрзање економског развоја.
Очување и неговање српске културе и националног идентитета састоји се од остваривања права на употребу српског језика и ћирилице као његовог матичног писма, права на изражавање, изучавање и развој српске културе, изучавање националне историје, неговање херојске, правдољубиве и слободарске традиције српског народа и обележавање националних празника, наведено је у споразуму.
Споразумом је предвиђено и успостављање и спровођење јединствених програма учења српског језика, ћириличног писма, историје, књижевности и културе, а анализу садржаја за више предмета већ су почели представници ресорних министарстава Српске и Србије.
- Основци с обе стране Дрине од септембра ће учити исто градиво из српског језика, историје, географије и природе и друштва - наводи лист.
Председник Републике Српске Милорад Додик раније је истакао да је реч о документу усмереном искључиво ка заштити и опстанку српског народа.
Прочитајте ОВДЕ које је Вучићево признање за изостанак Декларације?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Додик у Београду: Засад без декларације о опстанку Срба.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА