Најновије

РУСКИ ТЕНК КИДА: Најмоћнија ратна смртна машина Т-90М! (ВИДЕО)

У овој години руска војска ће у свој арсенал додати нови главни борбени тенк (МБТ). Возило ће на крају заменити застареле Т-90 и Т-90А. Најмање један батаљон тенкова (31 возило) ће бити поново опремљено новим Т-90М (Пробој-3) у року од неколико месеци. Лекције рата у Сирији су научене, и то непроцењиво искуство је добро искоришћено.

Т 90 (Фото: РИА)

Ово возило се разликује од верзије Т-90МС, која се производи за извоз, и не треба их мешати. Т-90М и Т-72Б3М, нова машина која је тестирана током стратешке војне вежбе Русије и Белорусије “Запад 2017“, имаће комплементарне функције и радити као главна потпора руске тенковске снаге. Они се могу корстити за различите врсте мисија.
Т-90М је наоружан и са 125мм 2А46М-4 топом, који може да испаљује стандардне артиљеријске гранате, као и Рефлекс АТ-11 Снипер-Б антитенковсе вођене ракете (АТГМ) са дометом од 4-5 км. Оне могу погодити хеликоптере који лете на малој висини. Могу да садрже до 40 метака муниције. Пробој-3 може пуцати док се креће.
Панорамски поглед са системом термичког сликања се може користити за откривање и идентификацију мета. Садржај наоружања укључује НСВТ 12,7мм митраљез (МГ) и ПКТ 7,62мм коаксијални МГ. Даљинска контрола омогућава да се МГ-ом пуца из унутрашњости МБТ без излагања непријатељској ватри.
МБТ има посаду од три човека: командант, стрелац и возач. Његова борбена тежина је 50 тона, а висина вожње је 450мм. Пробој-3 може достићи брзину од 60км/ч са дометом од 550 км.
Систем за контролу ватре Калина садржи мултиканални вид стрелца. Мета може бити идентификована у домету од 5.000 метара. Минимални домет за идентификацију циља кроз термални канал је 3.500 м. Објекат може бити идентификован даљиномером од 7.500 м. Захваљујући свом дигиталном комуникационом систему, ова тенк је важан елемент тактичке мреже.
Т-90М се може похвалити новим композитним оклопом. Реликт ЕРА (експлозивни реактивни оклоп) покрива предњи део и све стране заварене куполе како би обезбедио заштиту од тандема бојних глава и значајно смањи вероватноћу (за више од 50%) пенетрације помоћу АПФСДС (армор-пиерцинг фин-стабилизед дисцардинг-сабот). Ако је бомба експлодирала изван возила, пуњење је дизајнирано да пуца напоље, далеко од трупа и куполе Пробоја-3.
ЕРА се лако поправља. Његова гумена крила са уграђеним оклопним плочама,оклопом и посебном мрежом за повећање заштите, НБЦ опрема и аутоматски системи за потискивање ватре повећавају његово преживљавање у борбеним условима.
Систем противмера Шотра-1 нуди заштиту од антитенковског вођеног оружја са полуаутоматским вођством. Пробој-3 такође поседује систем за детекцију магнетних мина који онемогућава мине путем електромагнетног пулса пре него што возило пређе преко њих.
МБТ покреће нови В-32С2Ф дизел мотор. Он може да испоручи 1.300 кс. За разлику од других мотора који покрећу руске тенкове, овај је опремљен аутоматском трансмисијом.
Т-90М је опремљен помоћним агрегатом који може да напаја све системе кад год главни мотор не ради. Пробој-3 је опремљен самоподесивом оштрицом, а замена се може припремити за 12-40 минута. Тенк може бити опремљен плугом за мине и опремом за прелажење дубоких површина, што му омогућава да пређе водене препреке дубине до пет метара, пише wебтрибуне.
Т-90М је јединствен. Има одличан "слојевити" оклоп: основни оклоп је састављен од разних композитних и металних материјала постављених један на други. Експлозив који је постављен између две оклопне плоче је оно што ЕРА чини заиста јединственим.
Карактеристике комплета самоодбране су прилично робусне. Све ове карактеристике у великој мери повећавају шансу преживљавања Пробоја-3 у савременим борбеним условима против најсофистициранијих система оружја.
Употреба ласера у великој мери побољшава ефикасност система за контролу ватре. Јединствени одбрамбени елементи у комбинацији са супериорним ватреним оружјем чине овај нови тенк смртоносном ратном машином. Јефтин и смртоносан, Т-90М заиста показује шта руска индустрија одбране може учинити. Супер-оружје "Армате" представља озбиљну претњу потенцијалном противнику. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА