Најновије

ПОПОВИЋ: Србија спремна за компромис о КиМ

Министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић каже за РТС да је Србија отворена за сваки дијалог са косовским Албанцима како би се дошло до решења које је прихватљивои и за Албанце и за Србе, поштујући Устав Србије и Резулуцију 1244.

Поповић (Фото: Јутјуб)

Ненад Поповић је, гостујући у Дневнику РТС-а, навео да је Србија спремна за компромис, али да се резулуција 1244 мора поштовати и да треба разговарати о свим могућим модалитетима.
"Сматрам да са Албанцима треба разговарати о свим могућим моделитетима, да добију највећу аутономију, али у оквиру Устава Републике Србије и оквиру Резулуције 1244 Савета безбедности УН", наводи Поповић.
Истиче да су ту Резулуцију донели важни међународни фактори и додаје да Србија има подршку Русије , Кине и пет земаља ЕУ које нису признале независност Косова.
"Ту одлуку су донели баш сви светски важни међународни фактори, тако да њихову подршку треба да имамо. Србија ће се за то борити а на нашој страни имамо и Русију и Кину и пет земаља ЕУ које нису признале независност Косова", наводи министар.
Додаје да се на њих констатно врши притисак да признају независност КиМ.
"Они те земље убеђују већ 18 година неуспешно и ја сам сигуран да ће се после става Шпаније где Косово искључиво виде као регион Србије, отворити огроман маневарски простор за нашу Владу и председника Вучића који све чини да се у једном дијалогу, у компромису дође до решења које је прихватљиво и за Албанце и за Србе, поштујући Устав Србије и Резулуцију 1244", наводи Поповић.

О односима Србије и Русије

Истиче да Србија усклађује своју међународну политику са ЕУ, али да никада неће увести санкције Русији и да то ниједна влада не би урадила.
"Србија усклађује своју међународну политику са Европском унијом, али што се тиче Русије, ту је врло јасан став нашег председника и целе наше Владе а то је да Србија никада неће увести санкције Русији", наводи Поповић.
Осврћући се на сутрашњу посету Сергеја Лаврова, наводи да је посета важна јер је Русија увек била уз Србију. 
"Посета је важна, Русија је увек била уз Србију и Русија апсолутно подржава политику коју водимо по питању КиМ и дијалог који водимо, али подржава и Резолуцију 1244", наводи министар.
Додаје да Лавров долази и поводом обележавања 180 година дипломатских одсноса Русије и Србије. Када су у питанју економски односи са Русијом, наводи да постоје огромни потенцијали.
"Имали смо састанак Мешовити комитет са Руском федерацијоим о економији и потенцијалима. Наш заједнички обрт је дошао до 2, 5 милијарди долара али потенцијали су много већи", рекао је Поповић.
Додаје да носиоци треба да буду мала и средња предузећа.
"Ради се на хоризонталном повезивању привредника не само великих система као што су Нафтна индустрија Србије и "Гаспром њефт" већ и малог и средњег бизниса, то је тренутно најважниј", наводи министар.
Наводи да Влада и председник чине да односи буду бољи и додаје да се ове године очекује раст нашег извоза у Руску федерацију до 20 одсто.
Гвинеја Бисао поново признала Косово! Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Рама својата Косово, Европа ћути
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА