Најновије

"СТВАРАЊЕ ХАОСА И НЕМИРА У СРБИЈИ": Вулина ловили дроном?!

Двојица Американаца снимала дроном зграду Генералштаба у Београду, амерички специјалац ухапшен док је куповао пиштољ, којим је наводно желео да почини убиство високопозициониране особе у Србији.

Александар Вулин (Фото: Јутјуб)

Последњих дана и недеља јавност у Србији је запљуснута хапшењима држављана САД који су наводно желели да изазову хаос у Србији. Шта се налази иза ових прича, да ли стварна опасност по државни врх Србије или је у питању изазивање панике у јавности, ради прикупљања политичких поена, за сада остаје замагљено.  
Оно што се зна, а што је јуче потврђено, јесте да су два Американца и две Украјинке ухапшени док су из ваздуха снимали зграду старог Генералштаба у центру Београда. Таблоиди блиски властима су их прогласили опасним шпијунима јер су снимали зграду у којој се налазе Војнообавештајна и Војнобезбедносна агенција, а ту често борави и министар одбране Александар Вулин. Како наводе медији, у Министарству одбране је потврђено да је постојало неовлашћено снимање, те да је војна полиција привела поменуте особе.
Хапшење је потврдио и председник Александар Вучић, који је оценио да није реч о било чему "посебно опасном".
- Имали смо један случај, који је био нешто озбиљнији у претходном периоду, али за овај данас не мислим да је тог нивоа - казао је Вучић након састанка са америчким сенатором Роном Џонсоном.
Пре нешто више од две недеље, још једно хапшење Американаца је узбуркало српску јавност. Тада је приведен Даниел Корбет, бивша америчка "фока", док је покушао да купи пиштољ у Београду. Са њим је у престоници Београда био још један амерички држављанин, који ради у истој компанији Рејвен милитари, која окупља бивше америчке специјалце. Према информацијама из тужилаштва, ова два хапшења нису повезана, али истрага не жели ниједну ствар да одбаци, већ се све информације проверавају.
Како се незванично сазнаје из извора у безбедносним изворима, хапшење због дрона није тако драматична ствар, како се представља у појединим српским медијима.
- Тих пријава за летове дронова око осетљивих објеката има пуно последњих година. Дронови се користе углавном у комерцијалне сврхе, односно снимање реклама, промотивних материјала. Руска амбасада је више пута пријављивала да око њихових објеката лете дронови, али није утврђено да је у питању нешто сумњиво. Претпостављамо да је и у овом случају слична ситуација. Е, сад, ако је некоме корисно да ову ситуацију искористи да би правио политичку кризу или можда чип у преговорима и уступцима са Американцима, то је друга ствар - кажу саговорници.

"Фока" остаје у притвору

Председник Србије Александар Вучић разговарао је са америчким сенатором Роном Џонсоном, утицајним републиканцем из Висконсина и председавајућем сенатског Комитета за унутрашњу безбедност и поткомитета за Европу. Иако су се убрзо по састанку појавиле спекулације да је Џонсон дошао у Београд, како би из притвора "извукао" ухапшеног америчког "фоку", те информације су се појавиле као нетачне, те да остаје у притвору од 90 дана, колико му је одређено.
Тако је било и у случају ухапшене америчке "фоке". Иако се спекулисало да је он дошао у Београд да би наводно починио убиство високопозициониране особе, извори из тужилаштва наводе да је према информацијама до којих су они дошли Корбет у Београду био да би се састао са Слободаном Тешићем, осумњиченим трговцем оружјем, који се налази на америчкој црној листи. Наводно је Тешић био спреман да плати неколико милиона долара како би га ови Американци, преко својих веза, скинули са црне листе.
По свему судећи, и ова два догађаја ће остати неразјашњена као многи претходни покушаји "стварања хаоса и немира у Србији", те се стиче утисак да се користе искључиво у политичке сврхе. Довољно је подсетити на случај Јајинци, од пре годину и по дана, када је нађено оружје у близини породичне куће Вучића. Иако се говорило о десетинама сумњивих особа, криминалаца који извиђају Вучићево кретање, никад нико није процесуиран у овом случају.
Слично је било септембра прошле године, кад су ухапшене три особе јер су аутомобилом бентли налетеле на колону председника Србије, на кружном току Топчидерска звезда у Београду. Иако се одмах говорило о нападу на Вучића, испоставило се да су се тројица младића, са криминалним досијеима, само бахато понашала и возила, те изазвала инцидент.

Туристи као сумњива лица

Како је потврђено у Министарству одбране Србије, четворо америчких и украјинских држављана ухапшено је 18. децембра док су покушавали да дроном сниме срушену зграду Генералштаба, али и зграду старог ГШ у коме су смештене.
- Ова група је покушала да лансира дрон, што је војна полиција приметила и наредила им да спусте летелицу. На основу налога тужиоца су приведени, а затим их је преузела полиција - истиче наш извор у овом Министарству који каже да истрага тек треба да испита о чему је реч, а не искључује се и могућност да је реч о туристима.
- Страни туристи често снимају срушену зграду Генералштаба и то је дозвољено фотоапаратима или камерама са земље. Међутим, процедура је умногоме другачија када је реч о употреби дронова, посебно зато што је непознаница да ли ће та летелица нешто понети или нешто испустити током лета - истиче наш извор.
И угледни војни аналитичари сматрају да не треба од овог догађаја правити сензацију док се не утврде све околности.

Украјинке пуштене из притвора

Две држављанке Украјине, које су припадници Војне полиције ухапсили јер су покушале неовлашћено дроном да снимају зграду старог Генералштаба, пуштене су из притвора и против њих није подигнута кривична пријава. У украјинској амбасади у Београду претпостављају да њихове држављанке вероватно нису знале шта могу, а шта не могу да снимају.
Поводом овог случаја огласио се и министар одбране Александар Вулин, који је рекао да су припадници Војне полиције у недељу и понедељак привели осморо страних држављана који су покушали или да неовлашћено снимају војне објекте или да неовлашћено улазе у војне објекте, где је улаз цивилима строго забрањен.
Александар Радић истиче да постоје јасни прописи када је реч о употреби дрон летелица, али је проблем у Србији што доминира сензационализам и таблоидан начин извештавања.
- Није спорно да постоје ограничења у коришћењу беспилотних летелица, и да ограничења морају да постоје и због безбедности грађана и државе, али пре било какве потврде о наводној шпијунажи ипак треба сазнати ко су ти људи и који су њихови мотиви. Не видим која је то обавештајна корист од тога да се из ваздуха снима неки објекат - каже Радић.
И Мирослав Лазански упозорава на суздржаност у оценама овог догађаја.
- Није спорно да се у зградама које су снимане налазе и ВБА и ВОА, али питање је шта се то може снимити дроном, а не сателитом. Отуда је најбоље да званични органи заврше истрагу и установи се о чему је тачно реч - наглашава Лазански.

Специјалац у ћелији са аустралијским дилером

Даниел Корбет, бивши амерички специјалац, јуче је пребачен из своје собе у Централном затвору, у којој се налазио са Зораном Марјановићем, осумњиченим за убиство своје супруге, певачице Јелене Крсмановић-Марјановић.
- Корбет је био са њим у соби, јер Марјановић зна енглески. Пошто је та информација изашла у јавност, пребацићемо га у другу собу, са особом која зна енглески. Пребачен је у ћелију аустралијског држављанина Рохан Арнолда. Овај Аустралијанац је ухапшен пре месец дана у београдском хотелу Метропол, у групи тројице држављана Аустралије, приликом примопредаје око 600.000 евра, за које се верује да потиче од продаје кокаина - кажу извори из Централног затвора.
Прочитајте ОВДЕ ко су припадници елитне јединице „Тим 6“ и откуд они у Београду?
Извор: Вести

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вулин: Велика Албанија је највећа претња миру на Балкану
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА