Најновије

НАТО НЕЋЕ КРОЧИТИ НА МАЊАЧУ: Иванић и Американци већ мењају песму о планираној вежби са осиромашеним уранијумом!

НАТО је потрошио око 10.000 пројектила са осиромашеним уранијумом у нападима на Војску РС 1994. и 1995. године, a тај злочин намерава да понови и у миру, на свега 15 километара од Бањалуке.

А-10 (Илустрација: Правда)

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да има могућности и да ће спречити да се изведе вежба с бојевим гађањем на полигону на Мањачи у којој би се користила радиоактивна муниција. Вести о планираној вежби, у којој би учествовали амерички авиони А10 који испаљују радиоактивну муницију смењују се с демантијима, али је потпуно јасно да је одржан састанак на којем се говорило о таквој могућности. Постојање пакленог плана потврдио је генерал Оружаних снага БиХ Драган Вуковић, један од команданата некадашње 16. крајишке бригаде која је славу стицала од пробијања коридора до најтежих искушења на крају рата.

Војска БиХ бескорисна

Председник РС Милорад Додик рекао је да није проблем одржавање вежбе, него врста муниције која ће се користити. Он је оптужио опозицију из РС која чини власт на нивоу БиХ да је учествовала на припремним састанцима о вежби на Мањачи на којима би били коришћени авиони А10 и осиромашени уранијум. Према његовим речима, представници војске на тим састанцима тражили су гаранције да се неће користити осиромашени уранијум, а официр који се супротставио вежбама, једини није унапређен. - Ми имамо папире и доказе да је то договорено. И саветник Младена Иванића је учествовао на састанку, али они сад говоре да нико није знао за то. Војска је у надлежности БиХ, али имам начина да реагујем и могу то да спречим. Да ли може неко да дође у Бањалуку ако кажем да се противим тој вежби - казао је Додик и додао да не зна ли ће та вежба бити одржана у Федерацији БиХ. Председник РС је закључио да ОС БиХ ничему не служе, јер је то војска НАТО-а коју је немогуће интегрисати.

Иванић: Маневри нису планирани

Српски члан Председништва БиХ Младен Иванић одговорио је Додику да вежба НАТО-а на полигону на Мањачи не може бити одржана. - Не располажете тачним информацијама о наводном присуству мојих сарадника на састанку. Такође, Председништво БиХ није разматрало нити усвојило План међународних војних вежби за 2019. годину, поручио је Иванић преко медија Додилку и додао да је против вежби у којима би се користила радиоактивна муниција. Он је навео да је одржан само један припремни састанак на ком су представници ОС БиХ изнели примедбе на предлог садржаја војне вежбе.

Убиство народа канцером

Пројектил од осиромашеног уранијума зарива се дубоко под земљу. Стога га је тешко уклонити, а трује земљу, воду и ваздух. Драматични су подаци о територијама на којима је ова муниција коришћена, пре свега због увећаног броја оболелих од рака за 70 одсто. Радиолог др Слободан Чикарић тврди да је у Србији, не рачунајући Косово и Метохију, за 15.000-33.000 оболелих од рака крив осиромашени уранијум. Такође, да је из истог разлога умрло између 10.000 и 18.000 људи, а постоје и горе процене. САД су у својим походима после Хладног рата потрошиле огромне количине ове муниције. Томе треба додати и ракете за уништавање оклопних возила с главом од осиромашеног уранијума.

Чувај се и кад поклоне носе

Командант Националне гарде Мериленда, генерал Џејмс Адкинсон посетио је Мањачу још 2014. године са тадашњим отправником послова Амбасаде САД у БиХ Николасом Хилом. У Центру за борбене симулације тада се већ налазио софтверски систем за симулације ЈЦАТС, вредан 800.000 долара којег су донирале САД. То подсећа на старогрчку пословицу "чувај се Данајаца и кад дарове носе" (Данајци су племе које је донело дрвеног коња пред капије Троје). Наиме, систем који је поклоњен предвиђа и дејства из ваздуха, а полигон на Мањачи врло је пожељан чак и за САД којима сигурно није случајно запао за око. У време Хладног рата то је био савремен и највећи војни полигон у Европи мимо СССР-а. Истовремено је далеко од очију Западне Европе која не воли загађивање своје животне средине. Садржао је и Аутоматско тенковско стрелиште (АТС) на којем су гађале и вежбале оклопне јединице из целе СФРЈ. Такође и вештачко језеро за вежбе савлађивања водених препрека и гађања са воде. Генерације војника, активних и резервних старешина обучиле су се на Мањачи, где је дејствовало и југословенско ратно ваздухопловство у ненасељеној зони иза АТС-а или би авиони вукли мете за гађање са земље.

Смрт с Маховљана

Спорна вежба на Мањачи, према трнутним информацијама, планирана је за почетак 2019. године. Учесници би били војници НАТО-а, њих 400, смештени у касарни Козара у Бањалуци, као и ескадрила од 10 америчких и литванских авиона (укупно имају три транспортна авиона и четири хеликоптера) лоцираних на аеродрому Маховљани код Бањалуке. У оквиру вежбе с Маховљана би полетели и авиони А10 наоружани аутоматским топом калибра 30 милиметара за уништавање циљева на земљи. Тај топ користи неколико врста муниције међу којима је и она с гранатом од 425 грама која садржи језгро од уранијума израђено од отпада из нуклеарних реактора.

На списку и напалм и бели фосфор

Генерал Анто Јелеч, донедавни начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ, тражио је следеће информације о вежби НАТО-а у Бањалуци: каква ће се муниција користити, садржи ли осиромашени уранијум, бели фосфор или напалм због могућности изазивања пожара. Такође и о којим полигонима и стрелиштима је реч. Јелеч је навео и да је потребно медијски припремити становништво због могућности да локална заједница буде спречавала извођење вежбе НАТО.

Пуцаћемо ћорцима

Амбасада САД у Сарајеву саопштила је да ниједна од активности у оквиру вежбе не би укључивала употребу осиромашеног уранијума или борбене муниције. Наводи се да је реч о вежби Националне гарде државе Мериленд и Оружаних снага БиХ (ОС БиХ) "која ће се одржати у мају 2019. године".
"Уколико се постигне договор с Министарством одбране, ова би активност била веома слична претходним вежбама у БиХ, али и Србији, Црној Гори, Македонији, Хрватској и Словенији", навела је Амбасада и потврдила да се разговара о могућој употреби А10 авиона .

Отровали пола планете

* За време Првог заливског рата 1991. против Ирака испаљено је око милион пројектила.
* У нападима на Војску Републике Српске 1994-1995. потрошено је до 10.000 граната.
* Рат против СРЈ 1999. коштао је НАТО око 50.000 ових пројектила.
* У Другом заливском рату против Ирака и интервенцији у Авганистану од 2003. године испаљено је око 312.000 граната са осиромашеним уранијумом
Како Американци покушавају да увере сопствену јавност да њихови авиони немају разлога да страхују од руских ловаца пете генерације Су-57, прочитајте ОВДЕ. Извор: Вести-онлине

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

БАРАТАЊЕ МУНИЦИЈОМ СА ОСИРОМАШЕНИМ УРАНИЈУМОМ: Филм за обуку америчких војника:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА