Најновије

ПОЧЕЛА ОПЕРАЦИЈА "ЧЕЛИК ДАМАСКА": Тигрове снаге јуришају за ослобођење Источне Гуте! (ВИДЕО/МАПА)

Сиријска арапска армија (САА) и њени савезници започели су данас копнену офанзиву против џихадистичких организација на подручју Источне Гуте, у близини Дамаска.

Тигрови крећу у нови напад (Илустрација: Правда)

Већ у првом дану офанзиве, која је започета у раним јутарњим часовим, САА је успела да ослободи неколико области и већи број мањих насеља на југоисточном краку Источне Гуте, известили су сиријски провладини извори, што су опозициони и потврдили и додали да је истовремено отворен велики број фронтова и на западу и на истоку енклаве. Напад предводе Тигове снаге уз асистенцију добровољачких Снага националне одбране (СНО) и снажну подршку сиријских јуришних авиона и хеликоптера.
Syrian Army Starts Ground Operation In Eastern Ghouta, Captures Four Locations (Map)

Осим тога, интензивиране су и артиљеријско-бомбардерске припреме терена за офанзиву. Погледајте невероватне снимке јучерашњих удара сиријских снага: Операција под називом "Челик Дамаска" за циљ има ослобађање читавог побуњеничког подручја површине нешто веће од 100 квадратних километара, на ком су 2011. године, у оквиру пројекта "Арапско пролеће" и започели сукоби у тој земљи. Највећи терет операције понеће Тигрове снаге, 4. оклопна дивизија (Гијатове снаге), Републиканска гарда и 14. дивизија, а подршку ће, осим СНО, пружати и локалне племенске јединице и Снага Галилеје, који ће, пре свега имати дефанзивне задатке. Осим поменутих, на фронт Источне Гуте претходних дана упућене су и 1. оклопна дивизија, 7. механизована дивизија и 9. механизована дивизија. У операцију је све укупно укључено око 10-15 хиљада сиријских бораца, који ће се суочити са бројнијим здруженим снагама Џејш ал Ислама, Ахрар ал Шама и Фајлак Рахмана, који су ових дана извршили и присилну мобилизацију локалног становништва.
Највећи проблем у операцијама представља густа насељеност целог западног подручја, а нарочито бројних урбаних средина које се у њему налазе, велики број подземних тунела које су џихадисти прокопали током 7 година "побуне", као и велики број утврђења, бункера, ровова... Судећи према данашњем нападу, САА се одлучила да офанзиву започне на истоку енклаве, коју највећим делом чине пољопривредне површине, чиме ће покушати да развуче непријатељске снаге и смањи њихово присуство на кључном, западном крају Источне Гуте.
Eastern Ghouta: Brief Look At Upcoming Operation Damascus Steel

Уколико успеју у овом науму, САА ће, по опробаној стратегији, највероватније кренути путевима између урбаних средина и поделити енклаву на неколико целина, чиме ће бити разбијена и координацдија између џихадистичких група, које су током прошле године показале значајан ниво разједињености, што ће олакшати и достизање коначног циља. Иако је на СБ УН договорено 30-дневно примирје у Источној Гути, зелено светло за почетак офанзиве дали су сами џихадисти, који су из правца Харасте ауто-бомбама покушали пробој према Дамаску, о чему више можете да прочитте ОВДЕ.
Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА