Најновије

ВУЧИЋ: Нема времена за замајавање и мазање очију око споразума са Приштином!

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да би Србија могла да буде део ЕУ до 2025. уколико до тада, како каже, заврши много тешког посла.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Вучић је на конференцији за медије са председником Европске комисије Жан-Клодом Јункером рекао да се Јункеру захваљује на томе што није увек поштовао бирократске процедуре, већ је налазио решења за компликована питања Западног Балкана.
“Када сам га молио за неке оквирне датуме, знао сам да тражим нешто што није лако добити. Зато и сада не говорим да је тај улазак у Европску унију 2025. гарантован, већ да бисмо могли да тада да постанемо део европске породице народа ако завршимо много тешког посла“, рекао је Вучић. 
Осим тога, он је навео да Србија поздравља стратегију за Западни Балкан која је “подстрек да брже и боље радимо“. 
Председник Србије је истакао и да европски пут подразумева више владавине права, независно судство и тужилаштво, као и ефикасније правосуђе, а да Србија на томе и даље има “много посла”. 
Вучић је поновио и да је највећа препрека уласку Србије у ЕУ правно ваљани споразум са Приштином око којег, како каже, “нема времена за замајавање и мазање очију”. 
"То је за нас најтеже питање. То је питање за све наше грађане и питање за нашу будућност. Времена за замазивање очију је колико хоћете било у прошлости... Знамо да су пред нама тешки задаци, а шта ћемо на крају да изаберемо то је наше унутрашње питање", истакао је Вучић. 
Он је рекао да је важно да се нађе компромис с Албанцима којим би и Београд и Приштина нешто изгубили, а не да једна страна добије све а друга да изгуби. 
"Ако то не буде могуће живећемо у прошлости", рекао је Вучић и додао да би волео да се то избегне. 
Како каже, већина чланица очекује споразум који би водио ка томе да Приштина постане чланица УН и других међународних организација, али да пет земаља ЕУ и Србија то не желе. 
"У Бриселу су само посредници и хвала им на том јер тешко да бисмо икада сели да разговарамо о томе", рекао је Вучић. 
Вучић је се током обраћања медијима више пута захвалио Јункеру и Хану за којег је рекао да је искрени пријатељ Срба и Србије. 
На конференцији за медије са Вучићем говорио је и Јункер који је рекао да земље које нису решиле билатералне спорове не могу да постану део ЕУ. 
“Желимо да земљама Балкана пружимо стабилност, не да увеземо нестабилност”, рекао је Јункер.
Прочитајте ОВДЕ шта је Јункер поручио Србији.
Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Вучић прича да ништа "у животу није бесплатно".
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА