Најновије

ВУЧИЋ И МЕРКЕЛОВА У БЕРЛИНУ: Састају се по 11. пут, а ево какву подршку можемо да очекујемо!

Сусрет председника Србије Александра Вучића и немачке канцеларке Ангеле Меркел данас у Берлину може да буде сигнал да ће Београд имати подршку да се питање односа са Приштином разреши тако да и наша земља буде задовољна, оцењују познаваоци политичких прилика.

Вучић и Меркелова (Фото: Синхуа/Правда)

Вучић и Меркелова ће данас једанаести пут по реду сести за исти сто, а двоје државника разговараће, како је најављено, о билатералним односима, регионалним и економско-политичким питањима.
Вучић је око 11 часова стигао у Берлин, где је дочекан уз највише војне почасти у седишту немачког канцелара. Говорећи о овој посети, шеф државе је рекао да се озбиљно спрема за разговор са шефицом немачке владе, најважнијим европским лидером, и најавио да ће позвати Меркелову да посети Србију ове или следеће године, када ће покушати да реализује идеју да заједно посете Шумарице.
Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је данас у Софији да Бугарска, с обзиром на географски положај, може да постигне много кад је реч о добросуседским односима и да помогне европске интеграције земаља Западног Балкана.
- Позваћу канцеларку Меркел да посети Србију ове или следеће године, када буде имала времена, јер је сада чека доста посла. Имам одређене идеје за Крагујевац и да заједнички можда одемо у Шумарице. То би била велика ствар. Мислим да би то било залечење великих рана из прошлости између српског и немачког народа и ако бих у томе успео, то би била још једна од великих ствари које смо за нашу будућност успели да направимо - казао је Вучић.
То што ће бити дочекан уз највише војне почасти, оценио је он, говори о поштовању које Меркелова и Немачка имају према Србији.
- Мислим да не постоји нико од лидера, не одавде, већ лидера ван овог простора, који су толико пута као ја разговарали и били примани код канцеларке. Суштина је у томе да морате да се спремите за тај разговор. Шта ћу ја сад да се бавим београдским изборима у уторак кад сам код Ангеле Меркел? Глава ме боли, две ноћи морам да се спремам за тај састанак да не бих осрамотио Србију. Теме ће бити европски пут Србије, Косово и Метохија, морам с Меркеловом да разговарам о томе - навео је Вучић.
Председница Центра за спољну политику Александра Јоксимовић каже да сусрет Вучића и Меркелове долази у идеалном тренутку.
- А то је моменат када се заокружује формирање владе у Немачкој. Берлин ће и даље играти пресудну улогу у ЕУ када је реч о Западном Балкану, али одлучиваће и даље о будућности европског пута. Порука ЕУ која произилази из последње стратегије је да је чланство Западном Балкану обезбеђено. Разговори ће бити изузетно значајни, с обзиром на то да ће бити речи о кључним темама, попут нормализације односа са Приштином, али и тачкама које се односе на стратегију европског пута Србије али и економији. Јер кључно је да Србија учини искорак ка развоју и укључи се на тржиште на којем ће моћи да одговори конкуренцији - објашњава она.
Берлин је, додаје Јоксимовићева, права адреса за консултације око решавања односа између Београда и Приштине.
- Немачка води кључне процесе у ЕУ. Не треба подсећати да је и до сада давала смернице око преговарачког процеса, и сигурна сам да ће дати суд и печат ономе што се и од Београда и од Приштине очекује. Постоји лични добар контакт између Меркелове и Вучића, и мислим да је то битан моменат за позиционирање Србије. Не значи да је могуће очекивати чуда, али се може очекивати подршка да се питања разреше тако да Србија буде задовољна. Између осталог, фигурира да се питање Косова реши по моделу две Немачке, али видећемо... - закључује она.

Јункер и Хан у Београду

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер и комесар за суседску политику и проширење допутовали су јуче у Београд, где је планирано да разговарају разговарати са председником Србије Александром Вучићем.
Планирано је и заједничко обраћање медијима Јункера и Вучића, као и заједничка вечера. Председника ЕК и Хана на аеродрому је дочекала министарка европских интеграција Јадранка Јоксимовић, заједно са шефом ЕУ делегације Семом Фабрицијем.
Прочитајте ОВДЕ све детаље Јукерове уцене.
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић: Меркел је много урадила за Србију.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА