Најновије

НАРОД КРЕНУО У ОРУЖАНУ ПОБУНУ ПРОТИВ ЏИХАДИСТА: Ово је кључ муњевитог успеха сиријских снага у Источној Гути! (ВИДЕО)

Представник Руског центра за помирење зараћених страна у Сирији, генерал-мајор Владимир Залотукин, рекао је данас да се локални активисти унутар Источне Гуте организују и праве мале оружане формације и супротстављају се милитантима који им не дозвољавају да напусте подручје захваћено борбеним дејствима.

Побуна против џихадистичке тортуре у Источној Гут (Фото: ЈуТјуб, Правда)

- Добили смо информације да цивилни активисти оснивају мале оружане групе и да планирају да пробију блокаду коју су наметнули милитанти, како би дошли до подручја које контролишу владине снаге, рекао је Залоуткин, преноси Тасс. Он је открио да су оружани сукоби између милитаната и грађанства у Источној Гути избили 1. марта, и да су у првим обрачунима живот изгубила 4 цивила и тројица џихадиста, нагласивши да су они последица ужасне репресије и стравичних услова за живот у том подручју. 
- Добили смо извештаје о тешкој хуманитарној ситуацији, недостатку хране и лекова, као и велики број притужби о прогону од стране милитаната, рекао је руски генерал.
Он је додао и да је 2. марта успешно извршена мисија евакуације двоје деце из Источне Гуте и да су милитанти пуцали на ту децу док су бежала са територије под њиховом контролом, али да су припадници Сиријске армије успели да их заштите и извуку из обруча. По указу председника Русије Владимира Путина, у Источној Гути наметнуто је свакодневно примирје од 9-14 часова, током ког би цивили требало да напусте зону борбених дејстава. Џихадисти, за сада, успешно спречавају десетине хиљада људи да напусте угрожено подручје.
У циљу извлачења цивила, сиријски и руски хеликоптери данас су Источну гуту засули летцима на којима су их обавестили о безбедним коридорима за напуштање зоне борбених дејстава. На њима је објашњено заинтересованим грађанима и шта треба да предузму како би успели да их се докопају. Незадовољство становништва које расте из дана у дан, такође, примораваа џихадисте да све већи број људства усмеравају на "завођење реда" у енклави, што обезбеђује сиријским снагама лакши продор кроз дугогодишње упориште салафизма на истоку Дамаска. О продору Тигрових снага на источном фронту можете да прочитате ОВДЕ. О жестоком удару 4. механизоване дивизије и Републиканске гарде у Харасти, погледајте ОВДЕ. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Џихадисти у паници пред налетом Тигрових снага у Источној Гути:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА