Најновије

Стејт департмент дао зелено светло за продају оружја Украјини, критикује Путина због новог нуклеарног оружја

Амерички Стејт департмент оптужио је јуче Русију да развија нуклеарна оружја која крше споразумне обавезе и стварају нестабилност.

Џавелин (Фото: Јутјуб)

Портпаролка Стејт департмента Хедер Науерт рекла је да је говор председника Русије Владимира Путина показао да је Русија прекршила споразумне обавезе о нуклеарном оружју, а критиковала га је и за анимирани видео клип, који је пуштен у позадини током његовог говора, рекавши да наизглед представља напад на САД, преноси Ројтерс. - Свакако ми је жао што сам погледала анимирани видео клип који је приказао нуклеарни напад на САД. Такво понашање не сматрамо одговорним - рекла је портпаролка. Путин је изјавио у обраћању нацији да је Русија тестирала читав низ новог стратешког нуклеарног наоружања које противничка страна није у стању да пресретне. Поменуо је и подводни дрон велике брзине који има интерконтинетални домет, нову хиперсоничну интерконтиненталну ракету "Авангард" која лети 20 пута брже од звука и "удара попут метеора", још једну ракету коју на Западу зову "Сатана" и систем хиперсоничних ракета "Кинжал". Више о томе читајте ОВДЕ. АП наводи да је руски лидер нагласио да је развој руског новог оружја каквог нема на Западу уследио као одговор на повлачење САД из хладноратовског споразума о забрани ракетних одбрана и америчке напоре у развоју система ракетне одбране. Наводи се да је Путин казао да су САД игнорисале жалбе Русије. - Нико нас није слушао. Сада нас чујте - поручио је руски председник. Наводи се да је Путин рекао да ће ново наоружање помоћи у обезбеђивању глобалне стабилности и ставити тачку на покушаје слабљења Русије.

САД продају оружје Украјини

Амерички државни секретар је потписао уговор о продаји противтенковских ракета "Џавелин" влади Украјине, потврдио је Пентагон. Договор је вредан 47 милиона долара, те је сада потребно одобрење Конгреса САД да би уговор ступио на снагу. Уколико уговор одобри Конгрес, уговор би укључивао продају 210 пројектила и 37 командних јединица, саопштило је Министарство одбране САД, наводећи саопштење Пентагона. Пентагон тврди да продаја неће утицати на војну равнотежу у региону, где је влада у Кијеву укључена у сукоб са два региона на истоку земље. Кијев оптужује Москву да подржава побуњенике, до те тачке, да је званично прогласио Русију државу "агресором".
"Систем "Џавелин" ће помоћи Украјини да изгради своје дугорочне одбрамбене капацитете за одбрану свог суверенитета и територијалног интегритета како би испунила своје националне одбрамбене захтеве", саопштио је Пентагон.
Раније ове недеље, украјински председник Петро Порошенко рекао је да очекује да ће прве испоруке оружја из САД бити реализоване "за неколико недеља", без навођења о томе које оружје би требало да добије Кијев. Пентагон је, међутим, био пажљивији у временском оквиру.
"Што се тиче испоруке оружја, прерано је спекулисати када ће се то догодити", саопштио је портпарол Министарства одбране САД Шерил Клинкел.
Акт о националној одбрани САД из 2018. годне одобрава повећану америчку војну помоћ Кијеву, укључујући смртоносно оружје. До сада су САД помагале војсци Украјине логистиком, обавештајним радом, обуком и другим врстама подршке.
Вашингтон је оптужио Русију да је напала Украјину 2014. године, када су наоружани пучисти под покровитељством САД-а преузели власт у Кијеву. Становници неколико региона, укључујући Доњецк, Луганск и Крим, одбили су да прихвате политику нове владе.
Крим се на референдуму изјаснио о присаједињеу Русији, а који је одвојен од Русије 1954. године уредбом совјетског руководства. Региони Доњецк и Луганск су прогласили независност и од тада се боре против покушаја украјинске војске да их "реинтегрише" силом.
Москва пориче учешће у украјинском сукобу, а до данас нема ни конкретних доказа. Москва је више пута упозоравала Вашингтон да не дозволи испоруку смртоносног оружја Украјини, саопштивши да ће подстакнути војни сукоб и охрабрити офанзиву Кијева на истоку земље, што ће додатно угрозити цивиле који већ трпе последице сукоба. Путин новим супероружјем принуђује Американце на мир. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Восток, Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА