Најновије

Ево зашто је циљ Србије да Косово призна мање од 100 земаља

Вест да су Бурунди или Суринам повукли одлуку о признању Косова веома је важна. То показује да смо за таблом шаха и даље, да играмо партију, да се боримо, без обзира на то што и даље стојимо на шипу - каже председник Србије Александар Вучић.

Вучић, Косово (Фото: Синхуа/Правда)

Званични Београд и Приштина не могу да се усагласе колико држава је признало независно Косово, а колико није. Министар спољних послова Ивица Дачић тврди да власт у Приштини повећава број оних земаља које су наводно подржале косовску независност и активно ради на томе да таквих држава буде што мање. Пре неколико дана изјавио је да гарантује да ће број оних који су признали Косово пасти испод 100.
- Циљ нам је да број оних који су признали Косово буде 96, јер би то значило мање од половине чланица Уједињених нација - наводи Дачић.
А шта признања, односно њихово повлачење, заиста значе? Да ли су важна ставка у психолошком или суштинском смислу?
Председница Центра за спољну политику Александра Јоксимовић каже да информације о томе да је нека нова земља признала Косово или повукла признање представља стратешко позиционирање за наставак преговора.
- С наше стране, то је жеља да покажемо да тај процес не мора да иде увек само ка повећању броја, већ да има и земаља које повлаче признање. То је игра живцима у којој је јасно да ће финале бити за преговарачким столом у вези с нормализацијом односа Београда и Приштине. То су средства која се некада користе за унутрашњу, некада за међународну јавност, а могу бити и део психолошког надмудривања две стране - закључује Јоксимовићева.
Бивши дипломата Нинослав Стојадиновић наводи да се Дачић и Пацоли доказују бомбастичним изјавама.
- Назире се крај косовског проблема, спрема се обавезујући уговор. Без нас, Косово не може да добије столицу у УН, а онда су и нама и њима битне бројке. Важно је ко је од кључних земаља на чијој страни, а ове мале да ли ће повући или не, свеједно је - наводи Стојадиновић.
Косовски министар Беџет Пацоли тврди да је Србија за лобирање у свету потрошила 300 милиона евра, да има 20 људи углавном експерата у дипломатији који посећују различите државе и лобирају против Косова.
- Не постоји држава на афричком континенту где Србија нема делегацију која лобира против косовске неовисности - рекао је Пацоли.
Није тајна да је ангажовано нешто мање од 30 лобиста који обилазе пре свега оне државе које преиспитују одлуку о признању. Ипак, како сазнајемо, број од 300 милиона није тачан.
- То је научна фантастика. Дајемо далеко мање новца, хиљаду пута мање - каже извор из врха власти.

Вучић с Тачијем о наставку дијалога

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је јуче у Софији разговарао са косовским председником Хашимом Тачијем о томе када ће бити настављен дијалог у Бриселу. Вучић и Тачи састали су се на маргинама Самита лидера земаља Западног Балкана и ЕУ. Председник Србије је, у изјави новинарима, казао да често разговара са Тачијем јер је „увек боље разговарати него чинити било шта што би било лоше по српски и албански народ“. Он је додао да није драго ни Тачију, а да ни он није претерано радостан када мора да разговара са њим, али је да је то њихов посао.
Председник ЕК Жан-Клод Јункер рекао је да се након посете земљама Западног Балкана враћа у Брисел са обновљеним уверењем да је државама тог региона место у ЕУ. Он је казао да приступање држава региона није сан, већ реалност која ће уследити, као и да су саговорници разумели да се мора већа пажња посветити спровођењу реформи, а мање датумима. Не можемо чинити никакве уступке по питању услова за приступање, јер то не би било у интересу земаља региона и ЕУ - казао је Јункер.

Приштина каже 117, Београд 107

На сајту Kosovothanksyou наводи се да је 117 земаља признало Косово, док представници наше власти кажу да је то учинило њих 107.
- Мали, Нигерија, Уганда, Суринам, Гвинеја Бисао, Бурунди - само су неке од земаља које нису признале Косово, а налазе се на тој листи. Египат, такође, никада није дао папир ни нама ни њима - наводе у МСП-у.
Прочитајте ОВДЕ шта о размени територија каже командант КФОР на Косову?
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Косово је црна рупа и пропали експеримент Европе.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА